Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraEmail Print

VLADA REPUBLIKE SRBIJE PREDUZIMA MERE ZA POMOĆ GRAĐEVINSKOJ INDUSTRIJI


Vlada Srbije pomoći će domaćim građevinarima da dobiju što više posla u predstojećim velikim investicijama u zemlji.

Posle sastanka radne grupe za rešavanje problema u građevinarstvu, koja je sastavljena od predstavnika šest ministarstava, ministar je rekao Tanjugu da su se svi sagalsili da se što pre mora smanjiti rad "na crno", zbog čega je neophodno uključiti u radnu grupu i inspekcijske organe.

Ilić je kazao da je na sastanku razmatrano kolika su dugovanja države prema građevinarima i proizvođačima građevinskog materijala i kako da se domaće firme što više uključe u realizaciju projekata.

Ministar Ilić, koji je koordinator radne grupe, rekao je da je potrebno i utvrditi koliko je građevinskih firmi u stečaju i kako da se izvuku iz tog statusa, zatim kako aktivirati imovinu firmi čiji su vlasnici uhapšeni i druga pitanja.

Vlada će se zauzeti da građevinska preduzeća imaju bolji status.

Sastanci će u manjim radnim grupama biti nastavljeni na nivou državnih sekretara i uz predstavnike sindikata, Privredne komore Srbije i Unije poslodavaca Srbije, a na nivou ministara će se održavati jednom mesečno i po potrebi.

Prvi naredni sastanci biće održani već od ponedeljka u Privrednoj komori Srbije.

Radna grupa Vlade Srbije formirana je radi poboljšavanja sadašnje situacije u građevinskoj industriji. Prema nekim ranijim procenama, država duguje građevinskim firmama između 600 miliona i milijardu evra.

Sastanku su, pored Ilića, prisustvovali i ministri za saobraćaj Milutin Mrkonjić i regionalni razvoj i lokalnu samoupravu Verica Kalanović, državni sekretari Ministarstva finansija i privrede Aleksandar Ljubić, Ministarstva rada Zoran Martinović i Ministarstva pravde Gordana Stamenić, kao i predstavnici Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije, Privredne komore Srbije i Unije poslodavaca Srbije.

Izvor: Tanjug