Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraEmail Print

U SPECIJALNOM SUDU U BEOGRADU SUĐENJE ZA KRAĐU SEZANOVE SLIKE


Suđenje četvorici optuženih za krađu slike Pola Sezana "Dečak u crvenom prsluku", kao i još tri slike iz muzeja u Cirihu 2008. godine trebalo bi da se nastavi danas u Specijalnom sudu u Beogradu.

Na optuženičkoj klupi su I. P., B. N., R. M. i G. R.

Optužnicom Tužilaštva za organizovani kriminal terete se da su od 2008. do 11. aprila 2012. godine kao članovi organizovane kriminalne grupe iz galerija evropskih zemalja upotrebom sile oduzimali umetnička dela velike vrednosti i prenosili ih na teritoriju Srbije.

Potom su sami ili preko posrednika od vlasnika umetničkih dela zahtevali naknadu radi povraćaja ukradenih slika ili nudili slike na prodaju zainteresovanim kupcima, navodi tužilaštvo.

U optužnici se precizira da su 10. februara 2008. godine u Cirihu iz muzeja zadužbine E. G. Brlea odneli četiri vredne umetničke slike "Makovi blizu Veteula" Kloda Monea, "Grana kestena u cvatu" Vinsenta van Goga, "Grof Lepik i njegove ćerke" Edgara Dega, "Dečak u crvenom prsluku" Pola Sezana koje su u Švajcarskoj procenjene na 180 miliona franaka.

Slike "Grof Lepik i njegove ćerke" i "Dečak u crvenom prsluku" uspeli su da prenesu na teritoriju Srbije dok su preostale dve slike odbacili i one su vrlo brzo nakon krađe pronađene u Švajcarskoj.

Dela koja su preneli u Srbiju nuđene su na prodaju. Jedna od ove dve slike je 2009. godine otkupljena i vraćena muzeju, a druga je 11. aprila 2012. pronađena u Beogradu skrivena u krovu automobila koji je posle duže potere, uhapšen u blizini "Jugopetrolove" pumpe u Malom Mokrom Lugu.

Reč je slici "Dečak u crvenom prsluku" Pola Sezana koja je procenjena na 100 miliona švajcarskih franaka.

Optuženi se terete za krivična dela razbojništvo, udruživanje radi vršenja krivičnih dela, dok se P. tereti i za nedozvoljeno držanje i nošenje oružja.

Izvor: