Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDLOG ZAKONA O UTVRĐIVANJU ČINJENICA O STATUSU NOVOROĐENE DECE ZA KOJU SE SUMNJA DA SU NESTALA IZ PORODILIŠTA U REPUBLICI SRBIJI: Predlog zakona ima pozitivnu ocenu Saveta Evrope, da sadrži i određene preporuke YUCOM-a


Predstavnici Evropskog suda za ljudska prava konstatovali su na sastanku sa ministarkom pravde Nelom Kuburović da je Srbija izvršila 90 odsto presuda tog suda za ljudska prava, te da bi usvajanje takozvanog Zakona o nestalim bebama predstavljao pozitivan signal Komitetu ministara Saveta Evrope da Srbija poštuje odluke suda u Strazburu.

Kuburović je sagovornicima ukazala na nedvosmislenu političku volju da se usvoji Predlog zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji, koji se već nalazi u skupštinskoj proceduri.

Ministarka očekuje da će Predlog zakona biti pred poslanicima tokom prvog redovnog zasedanja.

Ukazala je da Predlog zakona ima pozitivnu ocenu Saveta Evrope, da sadrži određene preporuke YUCOM-a, kao i da je na samom tekstu Predloga zakona radila radna grupa sastavljena od predstavnika svih relevantnih institucija i udruženja roditelja.

Predstavnici Evropskog suda, koje je predvodio direktor Direktorata za ljudska prava Saveta Evrope Kristof Puarelna, istakli su da je Srbija u mnogim slučajevima preduzela značajne korake kako bi izvršila presude Evropskog suda i pozvala da to učini i kada je ovaj zakon u pitanju.

Na sastanku je ukazano da je Komitet ministara pozitivno ocenio sadržinu Predloga zakona i u poslednjim odlukama pozvao nadležne državne organe u Srbiji da hitno usvoje ovaj zakon.

Predlog zakona o "nestalim bebama" Vlada Republike Srbije je 8. marta 2018. godine uputila narodnoj skupštini Republike Srbije, ali on još nije usvojen.

Usvajanje pomenutog Predloga zakona, predstavljalo bi izvršenje presude u slučaju u kojem je sud 2013. godine usvojio predstavku Zorice Jovanović i državi Srbiji naložio da joj isplati odštetu, kao i da zakonski i institucionalno reši pitanje nestalih beba.

Izvor: Vebsajt RTV, 18.02.2019.
Naslov: Redakcija