Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraEmail Print

NE DOZVOLITI PRENAMENU POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA U GRAĐEVINSKO, A AKO SE TO DOPUSTI MORA DA IMA ODGOVARAJUĆU CENU


Sekretar odbora za gradjevinarstvo u PKS Goran Rodić je izjavio da je puno privatizacija, posebno poljoprivrednih kombinata, urađeno sa ciljem da poljoprivredno zemljište pređe u gradsko gradjevinsko zemljište.

Što se tiče predstojeće eksproprijacije oko osam hiljada hektara zemljišta na trasi gasovoda Južni tok, on je kazao da neće biti pogadjanja oko cene zemlje.

"Vlasnicima će se odgovarajuće nadoknaditi. Normalno, ne može svako da dobije istu cenu - neko ima voćnjake, neko zdravo poljoprivredno zemljište, a neko samo pašnjak, što su sve različite cene", rekao je Rodić.

Poreska uprava će proceniti tačnu vrednost zemljišta, u zavisnosti od toga gde se nalazi i kojoj kategoriji pripada, dodao je on.

Rodić je kazao da je siguran da će vlasnici dobiti veću cenu nego što bi sada mogli da dobiju na tržištu.

Za eksproprijaciju zemljišta pored puta može mnogo više da se dobije i ako je reč o gradjevinskom zemljištu, naveo je on dodajući da je ranije moglo da se dobije i do 20 evra po aru.

Izgradnja Južnog toka kroz Srbiju, sa dva kraka prema Republici Srpskoj i Hrvatskoj, treba da počne u prvom kvartalu ove godine, a za izgradnju gasovoda u ovoj godini već je obezbedjeno 105 miliona evra.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović očekuje da će izgradnja gasovoda "Južni tok" kroz Srbiju početi u 2013.

Za vlasnike parcela, koje treba da se eksproprišu, namenjeno je 24 miliona evra za otkup 8.000 hektara zemljišta za gasovod Južni tok kroz Srbiju.

Planirano je da se eksproprijacija izvrši na 10.000 parcela i to po hitnom postupku, a tržišnu cenu za otkup zemljišta odredjivaće Poreska uprava.

Prema rečima direktora "Srbijagasa" Dušana Bajatovića radnici ovog preduzeća već uveliko obilaze vlasnike parcela, a njih 4.000 je već pristalo da državi proda zemljište.

Izvor: Tanjug