Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovora



Email Print

KRITIKE NA SPROVOĐENJE ZAKONA O JAVNIM PREDUZEĆIMA


Liberalno demokratska partija (LDP) saopštila je danas da se Zakon o javnim preduzećima ne spovodi, jer se te firme i dalje zloupotrebljavaju u političke svrhe, a ostala su, kako je ocenjeno, i koren nelikvidnosti države.

Ivan Andrić

"Na čelu javnih preduzeća ostali su isti direktori, isti Upravni odbori i iste monopolističke navike i dalje sprečavaju razvoj konkurencije, a stotine miliona evra poreskih obveznika se odliva iz javnog sektora", rekao je Ivan Andrić.

Andrić je istakao da, ni dva meseca posle usvajanja zakona, "od departizacije nema ni reči".

"Naprotiv, uprkos zakonu koji zabranjuje da direktori budu funkcioneri političkih stranaka, direktori Srbijagasa, Železnica, PTT-a, Kolubare i mnogih drugih preduzeća su visoki funkcioneri vladajućih stranaka", kazao je on.

Prema njegovim rečima, javna i državna preduzeća su ostala koren nelikvidnosti, jer duguju i privatnom sektoru i jedna drugima, mnoga od njih izbegavaju da plaćaju osnovne obaveze, zloupotrebljavaju poziciju na tržištu i, uprkos svim tim povlasticama, "većina njih pravi zastrašujuće gubitke".

Andrić je naveo da u zakonu piše da je Vlada dužna da odobri programe rada i planove izvlačenja iz gubitaka svih preduzeća koji dobijaju pomoć države, dodajući da ništa od toga nije učinjeno.

On je rekao da se "javna preduzeća i dalje zloupotrebljavaju u političke svrhe, iako je to zabranjeno na osnovu usvojenih amandmana. Državni monopolisti i dalje se komercijalno reklamiraju u medijima i na javnim događajima, iako smo to, takođe, zabranili".

On je naveo da se Vlada javno zarekla da javnim preduzećima više neće davati garancije i subvencije koje plaćaju svi poreski obveznici, ali da je uprkos tome već u februaru počela najava rebalansa budžeta, kao i da će novi krediti biti odobreni Srbijagasu, EPS, Putevima, JAT-u i drugim državnim kompanijama.

"Gubitaši na subvencijama su po zakonu dužni da naprave plan i pokažu na šta troše dotacije, ali do sada to niko nije učinio. Upravni odbori, koji po zakonu više ne postoje, i dalje rade u istim sastavima i u njima opet dominira partijsko upravljanje", rekao je Andrić.

Kako navodi, Srbjagas nije restruktuiran, iako je to zakonska obaveza koju je Vlada najavila za januar ove godine, JAT i dalje proizvodi gubitke, a EPS-u, koji ima velike finansijske probleme, Vlada namerava da odobri kredit od nekoliko stotina miliona evra.

Izvor: B92