Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O TRGOVINI: Izmene se mogu podeliti u četiri grupe - uklanjanje restriktivnih ograničenja, novine koje zakon donosi, izmene koje doprinose efikasnom radu tržišne inspekcije i tehničke izmene


Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da je cilj izmena Zakona o trgovini da se unapredi poslovni ambijent, pospeši konkurencija i doprinese zaštiti potrošača u Srbiji.

Ljajić je, obrazlažući Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o trgovini, naveo da su pri izradi važećeg zakona uvaženi svi međunarodni standardi i evropske direktive u oblasti trgovine, ali da su se ipak pokazale određene manjkavosti.

Primena Zakona počela je 1. januara 2011. godine i tokom dve godine uočilo se da ima određene manjkavosti, da su neka rešenja neprimenjiva u praksi, a da je zakon u pojedinim odredbama restriktivan i tako sprečava dalji razvoj trgovine, istakao je potpredsednik Vlade.

On je napomenuo da je, uvažavajući iskustva primene Zakona i predloge struke, trgovaca, kao i svih učesnika na tržištu, odlučeno da se ide sa izmenama čiji je cilj da se unapredi poslovni ambijent, pospeši konkurencija i doprinese zaštiti potrošaca.

Ljajić je naveo da se izmene mogu podeliti u četiri grupe - uklanjanje restriktivnih ograničenja, novine koje zakon donosi, izmene koje doprinose efikasnom radu tržišne inspekcije, dok su četvrta grupa tehničke izmene.

Prema njegovim rečima, Predlogom izmena i dopuna pomenutog zakona, između ostalog, ukida se odredba po kojoj je Centar za razvoj trgovine davao dozvole za velike trgovinske objekte jer ona nije ni primenjivana u praksi.

Izmene Zakona o trgovini, kako je istakao, predviđaju i pojednostavljenje vođenja dokumentacije o prometu.

Izvor: Vebsajt Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, 24.1.2013.