Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraEmail Print

PORESKA UPRAVA ODLAŽE PRINUDNE NAPLATE ZBOG ZAKONA O USLOVNOM OTPISU KAMATE I MIROVANJU PORESKOG DUGA: Poreska uprava od jula prošle godine kontroliše isplatu zarada i pratećih obaveza


Platu bez poreza i doprinosa tokom decembra isplatilo je blizu 6.000 poslodavaca. Međutim, oko 97.000 njih, uplatilo je samo poreze i doprinose, ali ne i- platu

Ovo pokazuju podaci Poreske uprave, koja od jula prošle godine, na osnovu izveštaja banaka, svakodnevno kontroliše isplatu zarada i pratećih obaveza.

U DECEMBRU SE NIJE IŠLO MNOGO NA PRINUDNU NAPLATU, JER JE VEĆ NAJAVLJEN ZAKON O USLOVNOM OTPISU KAMATE I MIROVANJU PORESKOG DUGA - OBJAŠNJAVAJU U PORESKOJ UPRAVI.

Kada se sve sabere, ili platu ili doprinose, isplatilo je nešto manje od 200.000 firmi i preduzetnika. U Srbiji ih je, međutim, registrovano, po podacima Agencije za privredne registre, blizu 330.000.

"To ne znači da ih 130.000 ne plaća platu. Preduzetnici, kao vlasnici, ne moraju sebi da uplaćuju platu. Oni imaju obevezu da uplaćuju poreze i doprinose, ali ne i zaradu", objašnjava poreski stručnjak.

A preduzetničkih radnji bez zaposlenih je u Srbiji na hiljade. Tu je i blizu 25.000 preduzeća u kojima zvanično - niko ne radi. Oni bi hipotetički mogli da potpadnu i u kategoriju onih koji uredno namiruju obaveze prema državi, ali ne i prema radnicima.

"Platu ne isplaćuju, to je sigurno, firme čiji su računi u blokadi ", kažu u Uniji poslodavaca.

Takvih je blizu 60.000. Oni nemaju ni sredstava, ni mogućnosti da isplate zaposlenima zarade. Tu su i firme koje još stoje u evidenciji APR, ali zapravo niti rade, niti imaju radnika.

Početkom prošle godine, platu bez poreza i doprinosa u Srbiji je isplaćivalo oko 60.000 poslodavaca. Prema poslednjim podacima poreznika, u toj kategorji je sada svega desetina nekadašnjeg broja.

Ili su poslodavci postali savesni ili su radnicima prestali da plaćaju i - plate.

Izvor: Novosti