Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraEmail Print

VLADA RS: NACRT ZAKONA O KATASTARSKOJ LEGALIZACIJI SKINUT SA DNEVNOG REDA


Nacrt zakona o katastarskoj legalizaciji skinut je sa dnevnog reda sednice Vlade Srbije, saznaju Novosti.

Mesec dana nakon formiranja nove vlade Srbije, ministar građevine Velimir Ilić najavio je katastarsku legalizaciju, koja bi konačno trebalo da reši višedecenijski problem.

Time bi se upisalo vlasništvo nad 1,3 miliona bespravno sagrađenih zdanja. Nacrt zakona o posebnim uslovima za upis prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole pretrpeo je nekoliko izmena.

Koplja su se lomila oko tuđeg zemljišta, na kojem su nikli objekti.

U konačnoj verziji, koja je predložena Vladi Srbije, stoji da parcela mora da se plati vlasniku (fizičko, pravno lice ili država), uključujući i zemljište ispod objekta, što je po prvim najavama trebalo da bude besplatno, a da oštećena strana u sudskom sporu može da traži naknadu štete.

Prema konačnoj verziji, naknada koja se plaća vlasniku zemljišta obračunava se po propisima kojima se uređuje eksproprijacija. Takođe, vlasnik bespravnog objekta je dužan da od nadležne službe zatraži da mu se odredi zemljište za redovnu upotrebu objekta (okućnica), koje takođe treba da plati. Za one koji su izgradili objekat na svom zemljištu, problema nema. Oni će za oko 100 evra biti upisani u katastar kao vlasnici bespravno izgrađenog zdanja.


Inače, ovaj zakon primenjuje se samo za objekte koji su završeni do 11. septembra 2009. godine. Leks specijalis o katastarskoj legalizaciji važiće do 31. decembra 2014. godine.

-Vlada Srbije ovlastila je prof. dr Milana Bačevića, ministra prirodnih resursa da potpiše protokol o razumevanju između Srbije i kineske državne kompanije „Čajna Gezuba grup korporejšn“. Reč je dokumentu zahvaljujući kojem će se raditi studija opravdanosti projekta izgradnje plovnog kanala Morava kroz Srbiju.

Ministarstvo finansija i privrede je za pokriće pet odsto kamate izdvojilo 600 miliona dinara, pa se očekuje da će poslovne banke maloj privredi plasirati oko 100 miliona evra kredita u 2013. godini.

Izvor: Novosti