Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraEmail Print

RADNA GRUPA ZA PRIPREMU MEDIJSKIH ZAKONA MINISTARSTVA KULTURE I INFORMISANJA: Kako privatizovati državne medije?


"Interes javnosti i interes društva mora da bude na prvom mestu.Suština u tome da država ne treba da bude neposredni finansijer medija, ali to ne znači da ne treba da finansira rad medija za potrebe naroda", rekao je sekretar radne grupe za pripremu medijskih zakona Ministarstva kulture, informisanja i dijaspore

 • "Dakle informisanje za narod je neophodno i ono se mora obezbediti između ostalog i državnim sredstvima, ali transparentno, jasno, na osnovu čistih kriterijuma i na osnovu odlučivanja koje će biti stručno, nezavisno i apsolutno kompetentno", rekao je Avramović.

  Privatizaciju treba pažljivo pripremiti i naći najbolji model, bez obzira da li je reč o državnim, regionalnim ili lokalnim medijima, "da bi se mediji u budućnosti zaštitili od propasti", ocenio je Avramović.

  Prema njegovom mišljenju, u nekim slučajevima treba ići na procenu vrednosti kapitala, emitovanje akcija koje bi se besplatno podelile zaposlenima i penzionerima i time ih obavezati na odgovornost da nastave da rade, ali i da na konkursu dobiju subvenciju od države.

  Ako se ide na privatizaciju drugog tipa, u svakom slučaju treba dobro pripremiti izbor strateškog partnera, dodao je Avramović.

  Avramović je istakao da će radna grupa za izradu medijskih zakona, "posao završiti najdalje do kraja marta" i dodao da se radi "non stop" kako bi se zakoni što pre našli u skupštinskoj proceduri po rokovima iz Medijske strategije.

  On je podsetio da će, po Zakonu o javnim preduzećima, "javna preduzeća u oblasti informisanja nastaviti da rade kao javna preduzeća do vlasničkog transformisanja, odnosno do privatizacije".

  "Osnovni cilj svega ovog što se radi je usaglašavanje, stavljanje u zakonski i regulatorni okvir sa evropskim zakonima, i ono što je nama mnogo važno je obezbeđivanje uslova da nam medijska scena bude mnogo bolja nego što je sada", rekao je Avramović.

  On je istakao da će najveća odgovornost ponovo biti na državi da mediji budu od interesa za građane, od interesa definisanog u Ustavu i da država finansira najkvalitetnije.
Izvor: Tanjug