Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

POVERENIK ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI PODNEO USTAVNOM SUDU SRBIJE PREDLOG ZA OCENU USTAVNOSTI I ZAKONITOSTI PRAVILNIKA O NAČINU VOĐENJA I SADRŽINI REGISTRA JAVNIH UGOVORA


Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti podneo je Ustavnom sudu Srbije predlog za ocenu ustavnosti i zakonitosti Pravilnika o načinu vođenja i sadržini registra javnih ugovora ("Sl. glasnik RS", br. 57/2013).

S tim u vezi poverenik Rodoljub Šabić izjavio je i sledeće:

"Sporni Pravilnik je neposredno pre rekonstrukcije Vlade doneo tadašnji ministar privrede i finansija. I tada sam upozorio na očiglednu neustavnost i nezakonitost, odnosno na činjenicu da se spornim odredbama Pravilnika uređuju pitanja koja se prema Ustavu mogu uređivati isključivo zakonom, uz to i na način suprotan odredbama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Ilustracije radi Pravilnikom se predviđa obaveza tražioca informacija da radi pristupa dokumentima i informacijama o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama, dokazuje postojanje nekakvog posebnog "pravnog" interesa i pored toga što je zakonom izričito predviđeno da tražilac nema obavezu da dokazuje postojanje bilo kakvog interesa, samim zakonom je utvrđena pretpostavka postojanja interesa.

Nakon rekonstrukcije Vlade ponovio sam upozorenje da se radi o ozbiljnom i nezakonitom ograničavanju prava javnosti. U razgovoru koji sam tim povodom imao sa ministrom privrede, dobio sam uveravanja da će akt biti izmenjen a nezakonite i neustavne odredbe stavljene van snage.

Međutim, nešto nakon toga dobio sam informacije da to pitanje nije u nadležnosti Ministarstva privrede već u nedležnosti Ministarstva finansija. Ali iako smo moji saradnici i ja, pokušali u komunikaciji sa odgovornima u Ministarstvu finansija pribaviti relevantne informacije to je, ne našom krivicom, ostalo bezuspešno.

Već ranije sam naglasio da ću kao Poverenik, rašavajući po žalbama, primat neizostavno davati odredbama zakona u odnosu na odredbe Pravilnika i svoje odluke, zasnivati isključivo na zakonskim odredbama. Ali, zbog građana, novinara, medija, i drugih tražilaca informacija, iz razloga opšte pravne sigurnosti, tražio sam i očekivao sam da će nadležni, ko god to bio, sporne odredbe Pravilnika uskladiti sa Ustavom i zakonom. To bi uostalom bio i pravi način da se potvrde proklamovana opredeljenja oba ministarstva i cele Vlade za maksimalnu transparentnost u radu. Ali budući da je to nažalost izostalo, a prošlo je sasvim dovoljno vremena, kako sam to i ranije najavio, zatražio sam od Ustavnog suda da utvrdi neustavnost i nezakonitost spornih odredaba Pravilnika."

Izvor: Vebsajt Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, 23.10.2013.

<<< Nazad na ostale vesti