Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraEmail Print

GUVERNER NBS: NIJE SVAKI PRILIV DEVIZA POŽELJAN


Narodna banka Srbije očekuje ponovni dolazak svežeg kapitala u Srbiju narednih godina, i nastoji, u okviru mera Vlade Srbije za fiskalnu konsolidaciju, da u svom domenu obezbedi pozitivan ishod pregovora o aranžmanu sa MMF-om.

U autorskom tekstu za novi broj nedeljnika NIN, uoči Regionalnog investicionog samita, 25. oktobra u Aranđelovcu, guverner NBS Jorgovanka Tabaković kaže da su visoke kamatne stope usled visokih stopa inflacije u proteklom periodu i relativna stabilnost deviznog kursa privukli su portfolio investitore, koji su od početka godine do maja intenzivno ulagali u državne hartije od vrednosti.

Iako razvoj zemalja u tranziciji u velikoj meri zavisi od priliva stranog kapitala, od presudne važnosti sa kojim će ciljem i na koji način prikupljena sredstva biti iskoršćena, obrazlaže Tabakovoić.

Suština stranih investicija je u tome da od njih koristi ima i zemlja u koju se investira, a karakter investitora i planirane stope profita u najvećoj meri određuju da li će kapital doći u formi stranih direktnih investicija ili portfolio investicija.

"Nestabilnost makroekonomskih varijabli, u ambijentu visoke likvidnosti na svetskim tržištima i snižene globalne percepcije rizika, može dovesti do priliva spekulativnog kapitala. Ovakva vrsta stranih ulaganja svakako nije najpoželjnija, jer predstavlja potencijalni uzrok nestabilnosti na deviznom tržištu", napisala je Tabaković.

Priliv portfolio investicija u Srbiju kratkoročno je neminovan i koristan da se do poboljšanja makroekonomske situacije premosti jaz u platnom bilansu, dodala je guverner. Ove investicije su podložne uticajima, kao što je bio slučaj proletos kada je, zbog najava američkih Federalnih rezervi usledio značajan odliv kapitala i slabljenje valuta mnogih zemalja u razvoju.

"Blagovremene intervencije NBS na deviznom tržištu u ovom periodu u znatnoj meri su uspele da umanje negativne posledice po domaću ekonomiju. Slabljenje dinara bilo je na nivou valuta zemalja u regionu, a značajno manje u odnosu na Tursku i zemlje BRIKS-a, čije su valute dostigle istorijske ili višegodišnje minimume", objasnila je guverner NBS.

Tabaković je zaključila da u Srbiji nikada nisu bile važnije strukturne reforme čije je cilj pospešivanje rasta produktivnosti i investicija.

Izvor: Tanjug

<<< Nazad na ostale vesti