Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraU SKUPŠTINI RS DOPUNE ZAKONA O ZAŠTITI PODATAKA O LIČNOSTI I PREDLOG ZAKONA O AMNESTIJI


Predlagač zakonskog rešenja Srđan Miković naveo da je zadovoljan kako su njegove kolege u parlamentu raspravljale o tom aktu, a posebno time što su ga jednoglasno podržala tri nadležna odbora - za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu, za ustavna pitanja i zakonodavstvo i za evropske integracije.

Obrazlažući predloženo zakonsko rešenje, Miković je rekao da se njime ukida zabrana da "Infostan", "Elektrodistribucija" i druga komunalna preduzeća, uz redovne, šalju i uplatnice za humanitarne svrhe, ocenivši da će se na taj način znatno olakšati humanitarni rad, a neće biti ugroženo pravo građana na zaštitu podataka.

On je pozvao poslanike da razmisle o povlačenju amandmana kako bi se zakon mogao što pre doneti.

Kako je predloženo, kazne bi istovremeno bile smanjene zatvorenicima osuđenim do šest meseci zatvora, kojih prema procenama Ministarstva pravde ima više od 2.000.

Opozicija je oštro kritikovala predložena rešenja o amnestiji ocenjujući da će ona proizvesti štetne implikacije po celo društvo, kao i da je obim predložene amnestije preširok i da će ona obuhvatiti "veoma opasne kriminalce" i traže da se zakon povuče iz procedure.

Poslanica Snežana Malović rekla je da će se tako amnestija odnositi na Andriju Draškovića, Sretena Jocića, Uroša Mišića, Luku Karadžić, kao i "na lica koja su učestvovala u ubistvu Brisa Tatona, Želja Ražnatovića Arkana, u neredima na sportskim dešavanjima, ili su zloupotrebili službeni položaj".

Dragan Marković Palma je ocenio: "Predlog zakona o amnestiji neće kačiti one koji su činili teška krivična dela, ali nedostaje jedan član zakona koji će u narednom periodu, siguran sam biti promenjen, a to je da oni koji budu amnestirani i naprave slično krivično delo ili isto za koje su amnestirani budu osuđeni na maksimalne kazne zatvora", rekao je Marković novinarima u Skupštini Srbije.

On je posetio da postoji nekoliko članova zakona koji predviđaju da na kaznu jedne do tri godine ili od tri do pet godina zatvora budu osuđena lica ako ponove isto delo za koje su amnestirani.

Marković je naveo i da je novi Zakon o amnestiji potreban imajući u vidu da se u srpskim zatvorima nalazi 20 odsto više osuđenika nego što su smeštajni kapaciteti.

Izvor: Tanjug