Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovora


Email Print

NOVIM ZAKONOM O RUDARSTVU PREDVIĐENA JE MOGUĆNOST JAVNO-PRIVATNOG PARTNERSTVA U RUDARSTVU


Država Srbija će u narednom periodu omogućiti da se u oblast rudarstva ulaže po modelu javno-privatnog partnerstva, rečeno je danas na skupu o rudarstvu u Palati Srbije, na kome su bili predstavnici zemalja Evropske unije i Srbije.

"Novim zakonom o rudarstvu, koji je u završnoj fazi izrade, predviđena je mogućnost javno-privatnog partnerstva u rudarstvu, kao i strateškog partnerstva", kazao je državni sekretar Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Srbije Tomislav Šubaranović.

On je u pauzi 19. susreta predstavnika državnih organa zemalja EU, čija je glavna tema bila upravljanje državnim i privatnim projektima u oblasti rudarstva, rekao da će ako bude zahteva za javno-privatno partnerstvo u oblasti rudarstva Srbija verovatno prihvatiti takvu ponudu.

Dodao je da država želi i da rudnicima koji već rade nađe strateške partnere.

Na skupu koji je prvi put održan u Srbiji, Šubaranović je ocenio da je iskustvo zemlja članica EU bitno kako bi se domaća regulativa što brže približila EU.

"Problemi u oblasti rudarstva su slični i možemo da preskočimo nekoliko stepenika u rešavanju problema ako znamo kako su to drugi radili", kazao je on.

Šefica odseka za sistemsko uređenje oblasti rudarstva i geologije u Ministarstvu rudarstva Milica Zorić navela je da je za Srbiju u oblasti rudarstva najznačajnije da razmeni iskustvo sa Austrijom i Poljskom, koje imaju propise slične ovdašnjim, a koje su detaljno regulisale način izdavanja koncesija.

Zorićeva je rekla da je za Srbiju, kao zemlju koja se sprema za ulazak u EU, važno da vidi na koji način su te zemlje rešavale svoje probleme, podsetivši da je trenutno potrebno da se primene tri direktive EU koje su vezane za rudarski otpad, za izdavanje odobrenja za istraživanje nafte i gasa, kao i za skladištenje CO2.

Predstavnik Ministarstva ekonomije, porodice i omladine Austrije Artur Maurer rekao je da se prelazak rudnika iz državnog u privatno vlasništvo, koji je Austrija uradila 60-ih i 70-ih godina prošlog veka, pokazala kao dobra za ekonomiju zemlje.

On je kazao da bi Srbija, kao zemlja koja je bogata mineralnim resursima, trebalo da omogući ulazak privatnog sektora u oblast rudarstva, jer bi to predstavljalo motor za razvoj države.

Na skupu su učestvovali predstavnici Finske, Nemačku, Austrije, Estonije, Rumunije, Češke, Slovačke, Poljske i Bosne i Hercegovine, koji su predstavili zakonsku regulativu i iskustva svojih zemalja u transformaciji i modernizaciji rudarstva i geoloških istraživanja.

Izvor: RTV