Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovora


Email Print

REPUBLIKA SRBIJA SPREMNA ZA POČETAK SAGLEDAVANJA STANJA U PRAVOSUDNOM SISTEMU OD 25. SEPTEMBRA


Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković izjavio je danas da je Srbija spremna za početak sagledavanja stanja u pravosudnom sistemu od 25. septembra, kada u Briselu startuje eksplanatorni skrining u okviru pregovora o članstvu u Evropskoj uniji.

On je potvrdio da time praktično počinje dugi proces sagledavanja pravnog sistema Srbije iz ugla Evopske komisije i Evropske unije i ocenio da će u tom postupku do izražaja doći značaj donošenja Strategije i akcionih planova za reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije.

Ministar Selaković predvodiće delagaciju Srbije koja će u Briselu 25. septembra prisustvovati otpočinjanju takozvanog eksplanatornog skrininga, posvećenog poglavlju 23 koje se odnosi na pravosuđe, borbu protiv korupcije i osnovna prava.

"To je otpočinjanje dugog procesa skrininga, sagledavanja pravnog sistema Srbije iz ugla Evopske komisije i Evropske unije, nakon ćega će uslediti takozvani bilateralni dijalog", rekao je Selaković.

On je objasnio da će u sredu i četvrtak EU, odnosno njeni predstavnici, predstaviti pravne tekovine EU u njihovim zakonodavstvima koje se tiču poglavlja 23.

"To je poglavlje koje otvara pregovore o ulasku i članstvu Srbije u EU i čijim zatvaranjem se faktički i završava ceo pregovarački proces", rekao je Selaković.

U delegaciji Srbije će, kako je najavio, osim predstavnika Ministarstva pravde i državne uprave biti i predstavnici Vrhovnog kasacionog suda, javnog tužilaštva, Visokog saveta sudstva, Državnog veća tužilaca, Agencije za borbu protiv korupcije kao i mnogih drugih državnih organa i regulatornih tela čije je učešće i mišljenje relevantno za otpočinjanje pregovora.

"Mi smo spremni. Sad će doći do izražaja značaj donošenja Strategije i Akcionih planova za reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije", podvukao je Selaković.

U sredu će u Briselu početi eksplanatorni skrining, kojim se otvara nova etapa na putu Srbije prema članstvu u Evropskoj uniji.

Reč je o dugotrajnom procesu snimanja stanja kojim se utvrđuje usklađenost pravnog i ekonomskog sistema Srbije sa evropskim standardima, čime se stvaraju temelji za pregovore o pridruživanju koji treba da počnu najkasnije u januaru sledeće godine.

Skrining će početi sastankom grupe eksperata iz Srbije sa stručnjacima Evropske komisije, a prva tema biće pravosuđe i poštovanje ljudskih prava, što je vezano za poglavlje 23 u pregovorima o pridruživanju.

"Nema tu ničeg spektakularnog – to je jednostavno početak razgovora pravnih stručnjaka koji će se voditi mesecima", kaže za Tanjug Peter Stano, portparol komesara za proširenje Štefana Filea, dodajući da je za razliku od pregovora reč o tehničkom, a ne političkom procesu.

U Beogradu, međutim, početku skrininga pridaju veliki značaj i vide ga kao važan korak na putu Srbije u EU.

"Što se nas tiče, pregovori o pridruživanju počinju sa skriningom", rekla je novinarima Tanja Miščević tokom nedavne prve posete Briselu u svojstvu šefa srpskog pregovaračkog tima.

Iako će pregovori formalno početi međuvladinom konferencijom u januaru, skrining predstavlja dragocenu priliku za učenje i razumevanje pregovaračkog procesa, objasnila je Mišćević.

Već u oktobru, skrining će biti proširen razgovorima vezanim za poglavlja 24 i 32, koja se odnose na pravdu,slobodu, bezbednost i finansijsku kontrolu, da bi vremenom obuhvatio svih 35 poglavlja koja treba zatvoriti kako bi Srbija postala punopravna članica EU.

Izvor: Tanjug