Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraBEZ PRAVA DA NAPUSTI SVOJ DOM POD ELEKTRONSKIM NADZOROM TRENUTNO KAZNU IZDRŽAVA 282 OSUĐENIKA


Tokom poslednjih 18 meseci primene elektronskog nadzora u Srbiji, dogodio se samo jedan slučaj da je osuđeni na kućni zatvor, bez odobrenja suda napustio svoj stan, rečeno je u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde.

Radnici Uprave koji su iz komandnog centra putem elektronskog nadzora pratili njegovo kretanje primetili su da je osuđenik prekršio zabranu napuštanja stana, posle čega je uhvaćen i sproveden u zatvor na odsluženje kazne.

Bez prava da napusti svoj dom pod elektronskim nadzorom trenutno kaznu izdržavaju 282 osuđenka, dok je za 18 osoba određena mera zabrane napuštanja stana u toku krivičnog postupka – kućni pritvor, umesto klasičnog, precizirali su u Upravi.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija je ceo sistem elektronskog nadzora sa 500 narukvica dobila kao donaciju od Evropske unije.

U Upravi ističu da za sada postoji dovoljan broj „stanica“ za sprovođenje kazne zatvora u domovima osuđenih, ali da se u bliskoj budućnosti očekuje da će se pojaviti potreba za nabavkom novih jedinica za elektronski nadzor.

Višestruke su prednosti ovakvog načina izdržavanja kazne. Osuđeni i pritvoreni, umesto u zatvoru, vreme provode u svojoj kući sa porodicom i po odobrenju suda, mogu da rade, idu kod lekara i obavljaju druge hitne aktivnosti.

Takođe kada je neko lice u kućnom pritvoru ili kućnom zatvoru sam snosi sve troškove života, od hrane, zdravstvene zaštite, odeće obuće… Eliminišu se i troškovi prevoza kada se privorenici privode iz zatvora u sud.

Inače prema podacima Uprave, izdržavanje pritvorenika odnosno osuđenika u zatvoru državu košta u proseku oko sedam evra dnevno po osobi.

Srpski zatvori su prebukirani i u njima je trenutno oko 11.000 pritvorenih i osuđenih lica, tako da su uštede koje je omogućio elektronski nadzor evidentne.

Izvor: Pravda