Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NOVI GUVERNER NARODNE BANKE SRBIJE TRAŽI PRAVE VLASNIKE DOMAĆIH BANAKA


Novi guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković namerila je da sazna ko su pravi vlasnici domaćih banaka, piše Politika.

Tako ovdašnja finansijska javnost tumači jučerašnji zahtev centralne banke od isključivo domaćih banaka da joj u najkraćem roku dostave podatke o broju i identitetu svih pravnih i fizičkih lica koja se nalaze iza kastodi računa.

Drugim rečima, centralna banka želi da zna da li neko, preko povezanih lica, ima više akcionarskog kapitala banke nego što je to prijavio. Jer, prema našim propisima za vlasnički udeo veći od 4,99 odsto potrebna je dozvola Narodne banke.

  • "Kod određenog broja banaka primećeno je znatno učešće kastodi računa. NBS je Privrednoj banci AD – Beograd, Čačanskoj banci, Komercijalnoj banci, JUBMES i AIK banci uputila zahtev da joj najkasnije do 31. avgusta 2012, dostave podatke o broju i identitetu svih pravnih i fizičkih lica koja se nalaze iza postojećih kastodi računa, kao i o njihovom pojedinačnom učešću u ukupnom akcionarskom kapitalu. Cilj je da se poveća transparentnost takve vrste udela u bankama", navela je juče centralna banka.


Oni su takođe, kako su saopštili, započeli i „neposrednu kontrolu boniteta i zakonitosti poslovanja sa aspekta upravljanja rizicima u Razvojnoj banci Vojvodine, koja je u proteklom periodu koristila u značajnoj meri državnu pomoć”.

Izvor: Politika

<<< Nazad na ostale vesti