Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NARODNA BANKA SRBIJE NAJAVILA INTENZIVNU KONTROLU U BANKAMA U KOJIMA JE PRISUTAN POVIŠEN NIVO KREDITNIH RIZIKA


Narodna banka Srbije (NBS) najavila je intenzivnu kontrolu u bankama u kojima je prisutan povišen nivo kreditnih rizika i u kojima struktura vlasništva može da dovede do problema u kontroli rada upravnih i izvršnih odbora od strane vlasnika, odnosno akcionara. Biće proveravano i da li su banke obezbedile dovoljne reserve za procenjene gubitke, prilikom

Ovo praktično znači da NBS želi da detaljno preispita stepen rizika u poslovanju pet najvećih domaćih banaka, Komercijalne banke, JUBMES, Privredne banke AD, Čačanske i AIK banke.

NBS izveštaje pomenutih banaka očekuje najkasnije do 31. avgusta.

RTV istražuje da li bi povećan stepen rizika u poslovanju ovih banaka mogao da dovede do potrebe za njihovom dokapitalizacijom, kao i to da li bi ovim na bilo koji način mogli da budu ugroženi ušteđevina i druga novčana sredstva koja se nalaze na računima građana.

Trenutno ušteđevina građana u bankama iznosi oko 7,8 milijardi evra! Građani smatraju da je situacija u bankarskom sektoru daleko od idealne, ali se ne pribojavaju za svoj oročeni novac.

Bankarski stručnjaci smatraju da razloga za paniku nema.

Do potrebe za dokapitalizacijom najvećih banaka i mogućeg gubitka države i njenih građana ne bi trebalo da dođe. Ušteđevina građana, po njihovom mišljenju, takođe nije ugrožena.

Kakvi će rezultati najavljene kontrole rada banaka biti, ostaje da se vidi.

Izvor: RTV

<<< Nazad na ostale vesti