Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovora


Email Print

DELEGACIJA INVESTICIONE BANKE "GOLDMAN SAKS" U POSETI SRBIJI


Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije saopštilo je da će predstavnici "Goldman saksa", vodeće svetske investicione banke, 24. i 25. jula posetiti Srbiju, gde će razgovarati o projektima koje nudi naša zemlja, kao i o mogućnostima za investiranje.

U saopštenju se navodi da će domaćin ovoj delegaciji biti ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović, a predstavnici kompanije će se sastati i sa prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem.

Takođe, planirani su i susreti sa ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Goranom Kneževićem, predstavnicima Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, Direkcije za robne rezerve, kao i sa poslovodstvom Transnafte, Žita Srbije i Žita Vojvodine.

Predstavnici ove investicione banke posetiće i RTB Bor, gde će se upoznati sa poslovanjem ovog preduzeća i planiranim razvojnim projektima.

Jedna od glavnih tema razgovora biće formiranje obaveznih rezervi naftnih derivata u Srbiji, kao i moguća dokapitalizacija kompanije RTB Bor.

Pored toga, biće reči i o mogućnostima za saradnju u oblasti finansiranja proizvodnje, izvoza i uvoza žitarica, šećera i metala.

U delegaciji "Goldman saksa" su direktor za tržišta u razvoju u sedištu te banke u Njujorku Rijad Jusuf, direktor za robe u Kancelariji za međunarodne odnose u Londonu Dejvid Galager i direktor za lokalno poslovanje klijenata za tržišta u razvoju u Londonu Leor Seder.

Ovo je prva poseta ove vodeće investicione banke Srbiji posle odluke Saveta EU da do kraja januara sa Srbijom započne pregovore o pridruživanju EU.

Mihajlović je tim povodom istakla da odluka Vlade Srbije da se u narednom periodu fokusira na razvoj privrede, konsolidovanje javnih finansija, restrukturiranje državnih preduzeća i otvaranje radnih mesta nije prošla nezapaženo kod poslovnih krugova u inostranstvu, uz ocenu da kao rezultat toga imamo dolazak delegacije Goldman saksa u Srbiju.

Pokušaćemo da u razgovoru sa njima definišemo konkretne mogućnosti za saradnju i investiranje u raznim oblastima, od poljoprivrede, preko metalurgije, do obaveznih rezervi nafte, navela je ona.

Mihajlović se sa delegacijom "Goldman saksa" sastala 6. juna ove godine u Beogradu, na inicijativu predstavnika ove banke, koji su se interesovali za projekte predstavljene u knjizi prioritetnih projekata iz oblasti energetike i zaštite životne sredine.

"Goldman saks grupa" je multinacionalna investiciona banka koja posluje u oblastima bankarstva, hartija od vrednosti, upravljanja investicijama i drugim finansijskim uslugama.

Ova kompanija zapošljava oko 30.000 ljudi širom sveta i trenutno je prva po neto prihodu u investicionom sektoru u svetu.

Ona je u 2011. godini ostvarila neto profit od 2,5 milijardi dolara, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 23.7.2013.