Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDLOG STRATEGIJE ZA REFORMU PRAVOSUĐA U SKUPŠTINI RS DO KRAJA JUNA


Državni sekretar Ministarstva pravde i državne uprave Vlade Republike Srbije Danilo Nikolić izrazio je očekivanje da će se Predlog Nacionalne strategije za reformu pravosuđa od 2013. do 2018. godine naći pred poslanicima Skupštine Srbije do kraja juna.

Nikolić je na otvaranju sedmog Evropskog pravnog i političkog foruma "Pripremanje pravosuđa Srbije za budućnost - kako osigurati uspešnu primenu nove Strategije za reformu pravosuđa?"objasnio da će nakon toga Vladi biti predložen i akcioni plan za sprovođenje ovog dokumenta, i podsetio na to da je predlog pomenute strategije već dostavljen parlamentu.

On je naveo da su predlog strategije i akcionog plana za njeno sprovođenje rezultat predanog rada radne grupe i podgrupa, koje su u svom sastavu obuhvatile sve subjekte koji su relevantni za uspešno kreiranje reforme.

Državni sekretar je rekao da je tokom izrade ovih strateških dokumenata na adresu Ministarstva pristigao veliki broj komentara i sugestija, od kojih je veliki broj uvažen i implementiran u tekst strategije.

Nikolić je objasnio da je izradom strategije zaokružen sistem reformskih koraka koji predstavlja piramidalnu strukturu sačinjenu od strategije i akcionog plana, na čijem se vrhu nalazi ideja o stvaranju efikasnijeg i kvalitetnijeg pravosuđa.

On je naglasio da strategija predviđa efikasne mehanizme za implementaciju koji, između ostalog, predviđaju i formiranje mešovite Komisije u kojoj će biti zastupljeni svi ključni subjekti reforme.

Državni sekretar je istakao da ova strategija predviđa i organe za nadziranje njenog sprovođenja, koje će činiti apolitični ljudi, uz napomenu da će se periodično ocenjivati rezultati ciljeva zacrtanih u strategiji.

Prema njegovim rečima, završena je izrada akcionog plana za sprovođenje ove strategije, kao i akcionog plana za sprovođenje Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije, koju je juče usvojila Vlada.

Ovi akcioni planovi, kako je objasnio, biće dostavljeni Vladi kada Skupština usvoji ove strategije, naveo je Nikolić.

On je najavio da će ove nedelje na sajtu resornog ministarstva biti objavljen predlog izmena i dopuna tri pravosudna zakona - o izvršenju i obezbeđenju, o parničnom, kao i o vanparničnom postupku.

Nikolić je podsetio na to da je Vlada 18. juna usvojila i Predlog zakona o prekršajima, uz ocenu da je to izuzetno važan zakon, koji je usaglašen sa najmodernijim zakonima u Evropi.

Sedmi Evropski pravno-politički forum organizovalo je Ministarstvo pravde i državne uprave u saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (GIZ).

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 23.6.2013.