Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraEmail Print

EU IDE KA UKIDANJU BANKARSKE TAJNE: Lideri Evropske unije dogovorili se da do kraja godine usvoje mere za borbu protiv izbegavanja poreza


Lideri Evropske unije dogovorili su se da do kraja godine usvoje mere za borbu protiv izbegavanja poreza i najavili da će se zalagati za širok, evropski, ali i globalni sporazum o razmeni informacija o stranim deponentima kako bi zauzdali utaju poreza od strane kompanija i pojedinaca. Zbog izbegavanja plaćanja poreza, kako se procenjuje, EU godišnje gubi hiljadu milijardi evra. Austrija i Luksemburg više nisu apsolutno protiv razmene bankarskih informacija ali sporazuma sa Švajcarskom nema.

Na specijalnom samitu posvećenom borbi protiv utaje poreza i poreskih prevara u Briselu 22. maja učinjen je pomak ali nije dogovoreno puno toga konkretnog. Postignut je međutim kompromis o direktivi o štednji, nakon što je Austrija prestala da se protivi uspostavljanju razmene bankarskih informacija o depozitima u EU do kraja godine.

"Ovo je loš dan za poreske varalice", istakao je nakon samita austrijski kancelar Verner Fajman (Werner Faymann) dodajući da veruje da će razmena bankarskih informacija početi da funkcioniše do kraja godine.

Fajman je rekao i da je Austrija "potpuno u sporazumu", iako je očekivao da se sličan dogovor postigne i sa Švajcarskom.

Predlog ukidanja bankarskih tajni krenuo je od Velike Britanije, Nemačke, Francuske, Španije i Italije koje tu šemu testiraju i žele da je stave na snagu pre kraja godine. Šema je slična američkoj, kojom se od američkih poreskih obveznika zahteva da izveštavaju o finansijama u inostranstvu.

Pitanje borbe sa utajom poreza izbilo je u prvi plan jer se članice EU muče sa merama štednje i nastoje da povećaju poreske prihode.

"U trenutku kada vlade nastoje da smanje deficite bolje je naplaćivati porez od onih koji ga ne plaćaju nego uzimati više od onih koji već plaćaju. To važi i za pojedince i za kompanije", rekao je posle samita francuski predsednik Fransoa Oland (François Hollande), preneo je EurActiv.com.

Oland se osvrnuo i na značaj borbe sa tzv. poreskom optimizacijom velikih kompanija koje preko firmi ćerki plaćaju porez tamo gde im je to najpovoljnije a ne u zemlji gde je sedište kompanije.

"Neprihvatljivo je da jedan broj kompanija može da se stavi u položaj da izbegne plaćanje poreza na legalan način", naglasio je Oland dodajući da su potrebni koordinacija na evropskom nivou, harmonizacija evropskih propisa i donošenje strategije kojom će se zaustaviti izbegavanje plaćanja poreza.

Britanski premijer Dejvid Kameron (David Cameron) je posle samita rekao da će iskoristiti predsedavanje Grupom 8 najrazvijenijih zemalja sveta da na međunarodom nivou promoviše borbu protiv neplaćanja poreza, kao i da će pitanje poreza staviti visoko na dnevi red skupa Grupe 8 u Severnoj Irskoj sledećeg meseca.

Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je da je dogovor lidera EU izuzetno važan dodajući da će "bez sumnje, razmena informacija o svim vrstama prihoda biti pravilo budućnosti".

Austrija i Luksemburg dugo su bile uzdržane u odnosu na sprovođenje direktive o štednji i Luksemburg poručuje da će je sprovoditi samo ako bude postignut sličan sporazum EU i Švajcarske.

Švajcarska je najveći svetski "ofšor" (offshore) centar sa "ofšor" imovinom od 1,5 hiljada milijardi evra.

Premijer Luksemburga Žan-Klod Junker (Jean-Claude Juncker) ublažio je na sastanku u Briselu početno odbijanje sporazuma o razmeni bankarskih podataka.

"Želimo da se prvo pregovara sa Švajcarskom", kazao je on dodajući da to nije preduslov.

"Odluku ćemo doneti u svetlu tih pregovora, nadam se, pre kraja ove godine", kazao je Junker.

Kada je o Austriji reč, usvajanje direktive je za tu zemlju politički osetljivo pitanje jer se ministarka finansija sa desnog centra Marija Fekter protivi većoj transparentnosti dok kancelar, socijaldemokrata, ima suprotan stav.

Čvrst stav ministarke finansija i njeno javno zalaganje za zaštitu interesa onih koji imaju depozite u Austriji pripisuje se približavnju opštih izbora koji će se održati u septembru.

Izvor: Euractiv, 23.5.2013.