Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NACIONALNA STRATEGIJA ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE: Koordinacija tužilaštva i policije u borbi protiv korupcije


Ministar pravde i državne uprave u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković izjavio je da Nacionalna strategija za borbu protiv korupcije predviđa proaktivno postupanje u otkrivanju i krivičnom gonjenju koruptivnih krivičnih dela.

Selaković je na javnoj raspravi o radnoj verziji tog dokumenta, koja je održana u Apelacionom sudu u Novom Sadu, naveo da tužilaštvo i policija kontinuirano rade na otkrivanju krivičnih dela i njihovih učinilaca, bez obzira na to o kome je reč.

Prema njegovim rečima, predviđeno je i uspostavljanje horizontalne i vertikalne saradnje policije i tužilaštva i svih drugih državnih organa koji mogu da doprinesu u krivičnoj istrazi, pri čemu je neophodna efikasna koordinacija između tužilaštva i policije.

Uspostavićemo i jedinstvenu evidenciju za krivična dela sa elementima korupcije, napomenuo je on i saopštio da će to doprineti lakšem praćenju i otkrivanju krivičnih dela i njihovih učinilaca, ali i olakšati analizu koruptivnih rizika.

Selaković je naveo da će krivično zakonodavstvo i dalje biti usaglašavano sa GREKO preporukama, kao i da će biti uvedeno novo krivično delo nedozvoljeno bogaćenje i izrađen Nacrt zakona o poreklu imovine.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 23.4.2013.