Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraEmail Print

U TOKU SU KONSULTACIJE O NACRTU ZAKONA O JAVNOM INFORMISANJU I MEDIJIMA


U DELU IZVEŠTAJA KOJI SE ODNOSI NA SLOBODU MEDIJA KAO VAŽAN KORAK OCENJUJE SE UKIDANJE KLEVETE KAO KRIVIČNOG DELA, PRENOSI DANAS PORTAL EURAKTIV SRBIJA.

Kada je reč o primeni Medijske strategije, u izveštaju koji je juče objavljen navodi se da je formirana radna grupa koja radi na usklađivanju zakonodavnog okvira kako bi se uklonile kontradiktornosti koje postoje u vezi sa osnivanjem i finansiranjem medija.

"Prvi korak je već učinjen usvajanjem amandmana na Zakon o javnim preduzećima kojim je onemogućeno da vlasti na svim nivoima mogu da osnivaju javna preduzeća u oblasti medija", navodi se u izveštaju.

U toku su konsultacije o nacrtu zakona o javnom informisanju i medijima, konstatovala je Komisija.

Taj zakon bi trebalo da garantuje transparentnost finansiranja, da reguliše pitanje koncentracije vlasništva u medijima, uvede ograničenja koja se odnose na to, i da da ulogu Komisiji za zaštitu konkurentnosti u tom procesu.

Konstatuje se i da je u januaru 2013. formirana ad hok komisija od novinara i predstavnika policije i bezbednosno-informativnih agencija kako bi se rasvetlili slučajevi nerešenih ubistava novinara, prenosi EurAktiv.

"U celini, mora se primetiti da medijski izveštaji i dalje nisu dovoljno analitički i uravnoteženi i da je autocenzura i dalje raširena", zaključuje se u izveštaju.

U delu izveštaja koji se odnosi na ekonomska pitanja navodi se da Komisija za kontrolu državne pomoći mora da pokaže nezavisnost, a tom telu moraju biti prijavljene mere državne pomoći koje ona mora i da odobri, prenosi portal EurAktiv.

Srpske vlasti nastoje da reformama unaprede ekonomsko i poslovno okruženje, ali i dalje postoje otvorena pitanja na planu državne pomoći i zaštite intelektualne svojine, ocenjuje se u izveštaju.

Izvor: