Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraEmail Print

EVROPSKA KOMISIJA UKAZUJE NA POZITIVNE ZAKONODAVNE AKTIVNOSTI, ALI I NA PROBLEM ZAŠTITE INTELEKTUALNE SVOJINE U SRBIJI


Evropska komisija pozdravlja ekonomske reforme u Srbiji, ali se osvrće i na probleme državne pomoći i zaštite intelektualne svojine.

Srpske vlasti nastoje da reformama unaprede ekonomsko i poslovno okruženje, ali i dalje postoje otvorena pitanja na planu državne pomoći i zaštite intelektualne svojine, ocenjuje se u prolećnom izveštaju Evropske komisije.

Naglašava se u izveštaju da moraju dalje da se prilagođavaju postojeće šeme dodele pomoći. 

Komisija je ocenila da usvajanje novog Zakona o javnim nabavkama krajem 2012. godine predstavlja značajan i pozitivan korak.

U izveštaju se navodi da se tim zakonom srpsko zakonodavstvo dodatno usklađuje sa pravnom tekovinom EU i da se u celini poboljšava efikasnost procedura javnih nabavki, između ostalog, centralizovanjem sistema javnih nabavki.

Zakon, kako se navodi, jača institucije nadležene za sprovođenje i nadzor propisa o javnim nabavkama, a doneti su i novi propisi koji se odnose na sprečavanje korupcije i sukoba interesa.

Vlada je usvojila i druge mere u cilju poboljšanja poslovnog okruženja, ukazuje se u izveštaju i navodi ukidanje više od 130 parafiskalnih nameta koji su opterećivali poslovne aktivnosti, izmene Zakona o porezu na dodatu vrednost i usvajanje zakona kojim se ograničava period za naplatu potraživanja.

Proces privatizacije preostalih društvenih preduzeća, u čemu se uveliko kasni, pokrenut je u decembru 2012. a uveden je rok od 18 meseci za dovršenje restrukturiranja.

Konstatuje se da je u januaru izmenjen Zakon o trgovini, čime je olakšan ulazak trgovinskih lanaca na srpsko tržište, piše EurAktiv.

U izveštaju se povoljno ocenjuje dosadašnje sprovodenje obaveza Srbije prema Prelaznom trgovinskom sporazumu i konstatuje da je Beograd spreman za razgovore i razmatranje bilo kog otvorenog pitanja.

Navodi se i da je Srbija "u dobroj veri" angažovana na prilagođavanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju povodom ulaska Hrvatske u EU 1. jula 2013. godine.

Evropska komisija preporučila je juče na sastanku šefova evropske diplomatije u Luksemburgu otvaranje pregovora o članstvu Srbije u Evropskoj uniji.

Izvor: