Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

UREDBA O USLOVIMA ZA SUBVENCIONISANJE KAMATA ZA KREDITE ZA ODRŽAVANJE LIKVIDNOSTI I FINANSIRANJE OBRTNIH SREDSTAVA I IZVOZNIH POSLOVA: Subvencije za likvidnost malim i srednjim preduzećima


Vlada Srbije će usvojiti uredbu o subvencionisanim kreditima za likvidnost namenjenu preduzećima. Ovogodišnja kvota namenjena privredi odnosiće se isključivo na mala i srednja preduzeća. Firme koje zapošljavaju više od 500 radnika biće izuzete od ove vrste kreditiranja. Tako će već od 1. februara zainteresovana preduzeća moći da konkurišu za ovu vrstu zajmova.

Likvidnost je generalno i najveći problem srpske privrede, pa će milijarda evra, koliko će država izdvojiti za pokriće dela kamata navedenih pozajmica, značajno doprineti da se ovaj problem bar ublaži. Praksa iz prethodne godine pokazala je da za ovom vrstom pozajmica vlada veliko interesovanje, ali i da preduzeća koriste isključivo za refinansiranje starih obaveza.

Prošle godine u leto dodatno je određena suma za subvencionisanje privrede od 300 miliona evra. Zahvaljujući tome banke su morale da prodaju devize i plasiraju dinare firmama, a to je uticalo na stabilizaciju kursa. To je bio prvi deo antikriznih mera za pomoć privredi. Ove kredite banke su odobravale uz poček od 5 meseci i 13 meseci otplate, a firme su mogle da ih koriste za likvidnost ili refinansiranje zajmova. Iznos kredita zavisio je od veličine firme. Kamatne stope su bile najpovoljnije na tržištu.

Izvor: Vebsajt Privredne komore Beograda, 23.1.2013.