Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

SAOPŠTENJE POKRAJINSKOG SEKRETARIJATA ZA ZDRAVSTVO, SOCIJALNU POLITIKU I DEMOGRAFIJU POVODOM ODLUKE USTAVNOG SUDA KOJOM JE UTVRĐENA NEUSTAVNOST POJEDINIH ODREDABA ZAKONA O UTVRĐIVANJU NADLEŽNOSTI AP VOJVODINE


Odlukom Ustavnog suda Srbije IUz-353/2009 ("Sl. glasnik RS" br. 67/2012) ukazuje se da se prava iz oblasti socijalne zaštite, kao i posebna prava porodice, majki, samohranih roditelja i dece, mogu urediti samo zakonom, a budući da je donošenje zakona isključivo u nadležnosti Skupštine Republike Srbije, Autonomna Pokrajina Vojvodina ne može ustanovljavati dodatna i dopunska prava mimo onih prava koja su zakonom predviđena za sve građane Republike Srbije. Poštujući Odluku, kao i neupitni autoritet Ustavnog suda, AP Vojvodina je obustavila isplate porodicama nakon stupanja na snagu navedene Odluke.

Saopštenje za javnost koje se pojavilo na sajtu Ustavnog suda Srbije suprotno je Odluci objavljenoj u "Sl. glasniku RS" br. 67/2012. Izražavamo veliko zadovoljstvo što je Ustavni sud uočio da je donošenjem ove Odluke napravljena gruba greška, i da je AP Vojvodini time osporeno pravo da realizuje pomoć porodicama u kojima se rodi prvo dete, blizanci, trojke i četvorke.

Na žalost, saopštenja za javnost ne proizvode pravne posledice, već samo zvanične odluke. Da bismo u potpunosti uklonili posledice štetne odluke Ustavnog suda, a koje najviše osećaju socijalno ugrožene kategorije stanovništva na teritoriji AP Vojvodine, Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju uputio je zahtev Ustavnom sudu Srbije da se i formalno omogući dalja podrška onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Odmah po dobijanju zvanične odluke ili zvaničnog stava Ustavnog suda Srbije, Vlada AP Vojvodine će nastaviti da sprovodi mere kojima se ponosimo, koje smo uveli prvi u ovom delu Evrope i koje smo sprovodili sve do donošenja Odluke Ustavnog suda 10. jula 2012. godine, a koja je stupila na snagu 13. jula 2012. godine.

Prof. dr Vesna Kopitović
pokrajinski sekretar za zdravstvo,
socijalnu politiku i demografiju

Izvor: Vebsajt Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine, 22.11.2012.