Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraEmail Print

RASPRAVA O ZAKONU O ELEKTRONSKIM MEDIJIMA: NACRT ZAKONA NEJASAN, PROTIVREČAN A NJEGOVE POJEDINE ODREDBE NISU U SKLADU SA USTAVOM I EVROPSKOM REGULATIVOM


Učesnici javne rasprave o Nacrtu Zakona o elektronskim medijima koja je održana u Beogradu ocenili da je nacrt zakona nejasan, protivrečan i da njegove pojedine odredbe nisu u skladu sa Ustavom i evropskom regulativom. Iz Ministarstva kulture i informisanja poručuju da će većina prigovora biti usvojena.

Nacrt Zakona o elektronskim medijima je nejasan, protivrečan, a pojedine njegove odredbe nisu u skladu sa Ustavom i evropskom regulativom, ocenili su učesnici današnje javne rasprave o tom zakonu koja je održana u Beogradu.

Obrazlažući nacrt Zakona, načelnica u sektoru za medije u Ministarstvu kulture i informisanja Snežana Pečenčić rekla je da se njim predviđa transformacija Republičke radiodifuzne agencije u Regulatorno telo za elektronske medije.

Istakla je da se zakonom regulatorima omogućava nezavistan rad, koji će biti javan, odnosno da će biti dužni da podnose godišnje izveštaje Skupštini Srbije.

Ukazala je da će u Savetu regulatornog tela sedeti stručni ljudi, čija će dva člana birati poslanici u Skupštini Srbije, jednog kandidata će delegirati poslanici pokrajinskog parlamenta, a ostale članove će moći da predlože medijska udruženja, udruženja umetnika, crkva, univerziteti.

Dozvolu za emitovanje programa Reuglatorno telo će izdavati na osam godina, ali će imati pravo da je oduzme ukoliko to telo utvrdi neregularnosti.

Posebno pažnja je posvećena zaštiti medijskog pluralizma, pa se tako jasno definišu mere protiv koncentracije medijskog uticaja.

Upravo ova odredba, najčešće je pominjana na javnoj raspravi, pošto su se učesnici zapitali da li to znači da će regulatorno telo imati u svom sastavu i inspektore.

Pomoćnik vojvođanskog sekretara za informisanje Kalman Kuntić rekao je da su pojedine odredbe zakona protivustavne, odnosno da se ukida garantovano pravo pokrajini da može sama da formira svoju medijsku politiku i strategije.

"Mi to ne možemo poveriti Regulatornom telu", ocenio je Kuntić.

Predstavnik televizije Studio B Marija Leković rekla je da su se na "zakonu izređali mnogi ljudi koji nisu vodili računa šta je onaj pre njega radio", te da nema jasan cilj, "osim da se ugase mediji u lokalnim sredinama".

Ukazala je da zakon predviđa da regulatorno telo ima svoje priručne kancelarije, i da će to prouzrokovati nepotrebne troškove.

Naglasila je da nije jasno definisano šta je to uređivačka politika, kao i da je nejasno šta je to elektronska publikacija.

Državna sekretarka u Ministarstvu kulture i informisanja Gordana Predić rekla je novinarima da će to ministarstvo nakon javnih rasprava analizirati sve prigovore i da će većina njih biti usvojena.

Javne rasprave na Nacrtu ovog zakona trajaće do kraja meseca, posle čega će nakon usvojenih primedbi biti poslate Vladi Srbije i u Brisel.

EVROPSKA KOMISIJA JE U SVOM POSLEDNJEM IZVEŠTAJU IZRAZILA ZABRINUTOST KADA SU U PITANJU MEDIJI I SLOBODA IZRAŽAVANJA I APELOVALA DA SE SET MEDIJSKIH ZAKONA DONESE ŠTO PRE.

Prema Akcionom planu za primenu medijske strategije, Zakon o elektronskim medijima trebao je da bude usvojen još u martu ove godine.

Izvor:

<<< Nazad na ostale vesti