Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraSRBIJA JE PO IZVEŠTAJU SVETSKE BANKE O RIZIKU ULAGANJA, ZAUZELA 92. MESTO, ŠTO PREDSTAVLJA PAD U ODNOSU NA PROŠLU GODINU, KADA SMO BILI 88


Lista svetske banke veoma je važna, jer je strani investitori koriste pri procenjivanju rizika poslovanja u nekoj zemlji.

Ove godine, prvi na listi je Singapur, a na poslednjem, 183. mestu, našao se Čad.

Procena lakoće poslovanja u nekoj zemlji određuje se na osnovu nekoliko faktora:

1.Započinjanje biznisa

2.Dobijanje strujnih priključaka

3.Osnivanje preduzeća

4.Dobijanje kredita

5.Zaštita investitora

6.Plaćanje poreza

7.Primena ugovora

8.Prekogranično poslovanje

9.Nesolventnost

10.Dozvole za izgradnju.

Najslabiju tačku naše zemlje i dalje predstavlja dobijanje građevinskih dozvola, po čemu je Srbija na 175. mestu. Na začelju liste Srbija se nalazi i po plaćanju poreza-na 143. mestu.

 

Za svaku zemlju u krizi, pa i za Srbiju, jedan od glavnih načina da izađe iz krize jesu upravo strane investicije, kojih je u našoj zemlji nedovoljno. Ipak, strategija za buducnost postoji, a mnogobrojne reforme vec su počele da se sprovode.

"Dakle doveli smo do ukidanja velikog broja parafiskalnih nameta sto treba drasticno da olakša državnu birokratiju koja je jedan od glavnih razloga ovako lose pozicije,nastavicemo sa sređivanjem stanja zemljista, izdavanja građevinskih dozvola,to je drugi krupan korak koji ce doprineti da ova pozicija bude bolja..", kaže Vlajko Senić državni sekretar u Ministarstvu finansija.

Prema mišljenju pojedinih ekonomista, lista Svetske banke nije toliko relevantna prilikom procene investitora u koju zemlju žele da ulože svoj kapital.

"Ipak ozbiljni veliki investitori imaju ozbiljnija istraživanja,imaju analize sa terena,ne oslanjaju se previse na analize kreditnih agencija,doing business.Mislim da Srbija u stvarnosti nesto bolje stoji,mi smo 20,30 mesta bolji,bolji smo u odnosu procena nekih eksperata sa terena koji su cesto skloni nekim pesimisticnim procenama" , kaže ekonomista Goran Nikolić.

Međutim, veoma zabrinjava činjenica da su sve zemlje regiona, izuzev Bosne i Hercegovine, daleko ispred nas.

Makedonija je pozitivan primer kako se uz pomoć reformi može poboljšati situacija, pa je tako u odnosu na prošlu godinu napredovala za 12 pozicija i sada se nalazi na 22. mestu.

Izvor: B92

<<< Nazad na ostale vesti