Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NOVI ZAKON O PLANIRANJU I IZGRADNJI BIĆE U SKUPŠTINSKOJ PROCEDURI POČETKOM NOVEMBRA: Uskoro brže izdavanje građevinskih dozvola


Novi Zakon o planiranju i izgradnji, koji predviđa izdavanje građevinskih dozvola za mesec dana, biće u skupštinskoj proceduri početkom novembra, najavio je ministar građevine Velimir Ilić.

Javna rasprava o zakonu počinje 30. septembra i trajaće oko mesec dana, a ministarstvo će uzeti u obzir sve sugestije i eventualne primedbe, rekao je Ilić Tanjugu.

Najveća novina je što će građevinske dozvole moći da se dobiju na jednom šalteru i one se neće odmah plaćati već će se naknada za uređenje građevinskog zemljišta izmirivati sukcesivano do dobijanja upotrebne dozvole.

"Izrada Zakona o planiranju i izgradnji je završena i već smo ga podelili svim relevantnim domaćim i međunarodnim ustanovama i institucijama da daju svoje mišljenje", kazao je Ilić.

Taj zakon je, ističe ministar, urađen po svim evropskim i svetskim kriterijumima i na njemu su radili Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), Svetska banka, Evropska unija i drugi strani partneri.

Novi zakon predviđa jednostavnije procedure, lakše pokretanje investicija, izmenu naknada za uređenje građevinskog zemljišta tako da odražavaju stvarne troškove izgradnje infrastrukture...

"Jedino imamo otvoreno pitanje oko konverzije, gde imamo tri varijante. To je čisto političko pitanje i naši političari će se izjasniti koje je najpogodnije", naveo je Ilić.

Problem bi mogao da bude rešen tako što bi se konverzija ili prevođenje prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu plaćala preko poreza na dobit.

Druga varijanata je da veštaci procenjuju vrednost zemljišta i treća da se zakup odloženo plaća.

U Srbiji je do dobijanja građevinske dozvole potrebno proći više od 100 raznih procedura, a dozvole se izdaju u proseku za 279 dana.

Prema izveštaju Svetske banke "Duing biznis" Srbija je na 179. mestu po brzini izdavanja gradevinskih dozvola, od ukupno 185 zemalja.

Izvor: Tanjug, 22.9.2013.