Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

KO JE FORMIRAO TAJNU GRUPU ZA IZRADU NACRTA ZAKONA O JAVNIM MEDIJSKIM SERVISIMA?


Udruženje novinara Srbije zatražilo je od Ministarstvo kulture da odgovori ko je i po čijem nalogu odlučio da se formira posebna radna grupa za izradu Nacrta zakona o javnim medijskim servisima, ko je činio radnu grupu za izradu Nacrta zakona, kao i da li je možda radnu grupu formirao neko van Ministarstva kulture.

U intervjuu za list "Danas" Saša Gajin, član radne grupe za izradu Zakona o javnim medijskim servisima izjavio je da je "napravljena tajna radna grupa za koju se ne zna ko ju je sačinjavao i ko su bili autori Nacrta zakona o javnim servisima. Ta tajna radna grupa je pripremila Nacrt zakona koji je objavljen na sajtu Ministarstva kulture i informisanja, a da niko iz ministarstva nije učestvovao u njegovoj izradi, niko od ljudi koji su u radnoj grupi".

UNS podseća da je na osnovu Medijske strategije Ministarstvo kulture i informisanja dalo u novembru 2012. godine mandat radnoj grupi da izradi medijske zakone i da je na ovaj način napravljen presedan na štetu transparentnosti i kvaliteta rada na medijskom zakonodavstvu i suprotan interesima medijske zajednice.

UNS ističe da Ministarstvo kulture i informisanja ima pravo da formira i raspušta radne grupe koje formira za izradu bilo kojeg, pa i medijskog zakonodavstva, ali da takve odluke moraju biti jasno obrazložene i transparentne.

"Za UNS je tim više neprihvatljivo da se na sajtu Ministarstva kulture i posle sedam dana nalazi Nacrt zakona koji je radila tajna radna grupa, a koji je nakon kritika stručne javnosti ministar odlučio da povuče", ocenjuje se u saopštenju ovog medijskog udruženja.

Izvor: RTV, 22.8.2013.