Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

VLADA REPUBLIKE SRBIJE NIJE IZMENILA I UREDBU O KURSU EVRA PREMA KOJOJ SE OBRAČUNAVA CENA LEKOVA


Određivanje maksimalne cene za 531 lek kojih mesecima nije bilo u apotekama neće rešiti problem nestašica, jer Vlada Srbije nije izmenila i Uredbu o kursu evra prema kojoj se obračunava cena lekova, a prema kojoj evro vredi 99,29 dinara, izjavio je predsednik Grupacije proizvođača lekova Dragomir Marisavljević za Novi magazin. 

Marisavljević objašnjava da je određivanje maksimalne cene samo dozvola da se lekovi nađu u prodaji, ali da razlika u odnosu na realan kurs dinara ostaje ključni, nerešiv problem. 

Strani proizvođači lekova otvoreno su zapretili odlaskom, naveo je on, ocenjujući da pretnja nije bez osnova. 

"Zaista, ovoliki stepen besmislenog odugovlačenja nikada se nije desio", rekao je on, navodeći primer cene goriva, koja se na svakih 15 dana menja... "Možete da pokrivate kursne razlike neko vreme, ali 15 meseci je neizdrživo". 

Proizvođači lekova od januara ukazuju da ćemo doći u ovakvu situaciju i ne možete, naveo je Marisavljević, "nikom ozbiljnom da objasnite razlog zašto to do sada nije urađeno". 

Neprihvatljivo je, objasnio je, da se i dalje primenjuje kurs iz juna 2011. od 99,29 dinara za evro, jer su s tom kursnom razlikom domaći proizvođači sada u gubitku od oko 30 miliona evra. 

Nemoguće je raditi s tim kursom jer mi repromaterijal plaćamo u evrima, mašine plaćamo u evrima, kao i treninge zaposlenih na novim aparatima i mašinama, naveo je Marisavljević. 

Nestašicom lekova ugroženi su građani, bebe i deca, a da apsurd bude veći, izgubila je i država, jer među 531 lekom dve trećine su oni za koje postoji tržišna utakmica, pa je država mogla da uštedi, a neko to nije uradio, neodgovornost je ogromna prema proizvođačima koji su regularno uvezli sirovine i proizveli lekove, a sada moraju da ih unište, što se dodatno plaća. 

"Em gubitak lekova, em uništavanje farmaceutskog otpada koje košta od jedan do tri evra po kilogramu. I, naravno, nelikvidnost - 250 miliona evra je dug prema farmaceutskim kompanijama." 

Sve te akumulirane gubitke ne može da podnese nijedna industrija u svetu, zaključio je Marisavljević.

Izvor: RTV

<<< Nazad na ostale vesti