Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

LEGALIZACIJU USPORAVAJU NEREŠENI IMOVINSKO PRAVNI ODNOSI


Odgovarajućim izmenama zakona stvoreni su povoljniji uslovi za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata, ali taj proces usporavaju pre svega nerešeni imovinsko-pravni odnosi, izjavio je danas pokrajinski sekretar za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine Slobodan Puzović.

Posle isteka roka za podnošenje zahteva za legalizaciju objekata izgrađenih bez građevinske dozvole, na teritoriji Vojvodine u jedinicama lokalne samouprave, podneto je ukupno 154.338 takvih zahteva a rešeno njih 25.719 ili 17 odsto, istakao je Puzović u pisanoj izjavi Tanjugu.

Od toga je čak 95 procenata predmeta rešeno pozitivno, naveo je on i dodao da je tom resornom pokrajinskom sekretarijatu, kao organu nadležnom za postupanje po zahtevima za legalizaciju objekata od značaja za republiku, a koji se u celini grade na teritoriji Vojvodine, podneto ukupno 1.094 zahteva od kojih je 263 rešeno.

Povoljniji uslovi za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata, stvorenih posle usvajanja izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji, ogledaju se u tome što propisanu dokumentaciju može da obezbedi i jedinica lokalne samouprave na osnovu pisanog ovlašćenja vlasnika objekta.

Omogućeno je i da deo naknade za uređenje građevinskog zemljišta, koju vlasnik objekta nije platio za izgradnju vodovoda, kanalizacije ili javnog puta, plati nakon izgradnje odnosno pre priključivanja na linijsku komunalnu infrastrukturu.

U tom postupku, postoje i druge pogodnosti, čime su obezbeđeni uslovi da pozitivno bude rešen najveći broj zahteva za legalizaciju objekata, naglasio je Puzović.

On je, međutim, napomenuo da legalizaciju u velikoj meri usporavaju u prvom redu nerešeni imovinsko-pravni odnosi, nedostatak finansijskih sredstava vlasnika bespravno izgrađenih objekata, kao i mali broj onih koji su zaduženi za obavljanje poslova legalizacije, u odnosu na broj primljenih zahteva.

Izvor: Tanjug

<<< Nazad na ostale vesti