Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraDESET HILJADA EVRA - MAKSIMUM KOJI DRŽAVLJANI REPUBLIKE SRBIJE MOGU IZNETI IZ ZEMLJE PRILIKOM PUTOVANJA U INOSTRANSTVO


Prilikom putovanja u inostranstvo iz zemlje može da se, u gotovini, iznese najviše 10.000 evra. Ovo važi za sve državljane Srbije i za sve strane valute čija protivvrednost ne sme da pređe ovu propisima dozvoljenu granicu. Tako je potpuno svejedno da li se iz zemlje iznosi 10.000 evra ili 12.000 dolara ili, najviše, 7.700 britanskih funti, na primer.

- Ograničenje na iznos do 10.000 evra primenjuje se prilikom svakog fizičkog prenosa sredstava plaćanja u inostranstvo, odnosno kod svakog izlaska građana iz Srbije - pojašnjavaju u NBS.

Ovaj iznos nekada je bio mnogo niži, a sada je dovoljan da zadovolji apetite i onih zahtevnijih putnika. Međutim, mnogi turisti, prilikom putovanja u inostranstvo, koriste ležerniji način plaćanja od nošenja velike količine keša sa sobom, a to su - platne kartice. Kod njih država ne određuje maksimalni iznos, pa iz zemlje, oni koji imaju, preko kartica mogu da iznesu i milione. Banka koja je karticu izdala je ta koja utvrđuje maksimalni iznos novca koji na ovaj način može da se utroši u inostranstvu.

Oni koji bi možda želeli da, sedeći u Srbiji, štede u inostranstvu, još ne mogu da ostvare svoje želje, pošto naši državljani još uvek ne mogu slobodno da drže devize kod banke u drugoj zemlji.

- Propisima je dozvoljena mogućnost da građani Srbije mogu u određenim slučajevima da drže devize u inostranstvu. To su sledeće situacije: ukoliko su zaposleni u diplomatsko-konzularnim predstavništvima i misijama Srbije u inostranstvu, kada se stručno usavršavaju ili školuju u inostranstvu, prilikom iseljenja iz Srbije - kažu u NBS.

Građani Srbije mogu mesečno sa svog računa u banci u Srbiji, u stranu banku u drugoj državi, da slobodno prenesu devize u vrednosti do 10.000 evra. Bez obzira na to da li to čine po osnovu poklona, pomoći, nasledstva, rente... nisu obavezni da banci podnose dokumentaciju kojom dokazuju osnov plaćanja. Ako pak ovaj iznos u toku meseca premašuje 10.000 evra, banci moraju da dostave dokumentaciju po osnovu koje prenose devize u inostranstvo.

Izvor: Vebsajt dnevnog lista "Večernje novosti", 22.7.2012.

<<< Nazad na ostale vesti