Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraNAJVEĆA RUSKA BANKA SBERBANKA


Najveća ruska banka Sberbanka od septembra bi mogla da dođe u Srbiju i unese novi bankarski kapital, rekao je zamenik predsednika te banke Sergej Gorkov.

Gorkov je u izjavi za RTS podsetio da je ova banka kupila filijale austrijske Folks banke, koja posluje i u Srbiji i rekao da su u toku proračuni oko najefikasnijeg načina kreditiranja privrede i građana.

"Ne planiramo u skorije vreme kupovinu nove banke u Srbiji već se opredeljujemo za organski rast. Sada smo krenuli u javnu kampanju i već u septembru će krenuti program za Srbiju. Ako govorimo da je ruskih investicija u Srbiji nedovoljno onda kažemo da je to prošlost", naveo je Gorkov.

Zamenik predsednika najveće ruske poslovne banke kaže da se plan širenja Sberbanke na nova finansijska tržišta privodi kraju.

"Desetine eksperata rade na tome i od septembra će biti poznata i okvirna investiciona cifra. Ne želim da govorim o njoj unapred, jer je to stvar dogovora sa svakim klijentom ponaosob, ali prostora ima u svim oblastima od poljoprivrede i energetike, do finansijskog sektora i povoljnijih kredita za stanovništvo", istakao je Gorkov.

Mađarska filijala Sberbanke planira da ove godine izdvoji 200 miliona evra za kredite namenjene malim i srednjim preduzećima, poljoprivredi i projektima za energetsku efikasnost.

Deo tog novca može doći i u Srbiju, a iz ove ruske banke poručuju da se radi proračuni i da će ulazak ruskog kapitala zavisiti pre svega od potreba klijenata.

U Sberbanci ističu da će oni biti most za privrednu saradnju između Srbije na jednoj i Rusije, Belorusije, Ukrajine i Kazahstana na drugoj strani, najavljuju i da će finansirati izvoz iz Srbije na rusko tržište, a kao svoju referencu ističu i svoju raširenu bankarsku mrežu.

"Mi smo kupili mrežu Folks banke van Austrije i do kraja godine ona će promeniti naziv u Sberbanku. Kada kupite neku banku preuzimate i rizike i sada preispitujemo i rizike, troškove i prihode u raznim zemljama, a imamo predstavništva ili banke u 21 zemlji", kaže Gorkov.

Izvor: Tanjug

<<< Nazad na ostale vesti