Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraVISOKI SAVET SUDSTVA I DRŽAVNO VEĆE TUŽILACA ĆE MORATI DA IZMENE ODLUKE O BROJU SUDIJA I TUŽILACA


Vraćene sudije i tužioci na jesen će ponovo biti u sudnicama. Otežali pristup i proizveli troškove. VSS i DVT će morati da izmene odluke o broju sudija i tužilaca

SUDIJE i tužioci, njih 436 čije je žalbe usvojio Ustavni sud, na jesen bi mogli da se vrate u sudnice. U US kažu da je u toku izrada konačnog teksta odluke, koja će se zatim objaviti u "Službenom glasniku". Posle toga, Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca, posle dva "ne" neizabranima, moraće da im daju zeleno svetlo u roku od 60 dana.

Kako kažu u Ustavnom sudu, VSS bira neizabrane sudije u one sudove u kojima su delili pravdu. Pri tome VSS mora da vodi računa o vrsti suda u kome je "povratnik" radio, materiji u kojoj je postupao (parnici, krivici...) i o onome što je naveo u prijavi na oglas za izbor sudija.

Međutim, pre nego što vrati delioce pravde u sudnice, VSS je dužan da utvrdi da li za neke od njih postoje razlozi za, kako se navodi, "prestanak sudijske funkcije po sili zakona", odnosno da li su u međuvremenu ispunili uslove za penzionisanje. Isto važi i za DVT.

Zatim, ova dva tela moraju da provere da li postoji dovoljan broj slobodnih sudijskih i tužilačkih mesta za njihov izbor na stalne funkcije. S obzirom na to da će biti retki slučajevi u kojima će sudije i tužioci moći odmah da zasuču rukave, VSS i DVT će morati da izmene odluke o broju sudija i tužilaca kako bi svi koji ispunjavaju uslove mogli da se vrate na posao.

Predsednik udruženja tužilaca i njihovih zamenika, Goran Ilić, kaže da bi odluku US trebalo dovesti "u kontekst činjenice da je posle 2009. godine uspostavljena nova mreža sudova i tužilaštava".

- Ona, kako je pokazalo vreme, nije odgovorila potrebama građana, budući da je otežala dostupnost pravdi i da je proizvela nove troškove, imajući u vidu da veliki broj sudija i tužilaca mora da prevali mnogo kilometara do posla, kao, uostalom, i sami učesnici u postupku - kaže Ilić, inače i zamenik republičkog javnog tužioca. - Otvaranje novih mesta za one koji su vraćeni u pravosudni sistem trebalo bi istovremeno da se preispita sa postojećom mrežom.

Izvor: E. Radosavljević , Večernje novosti

<<< Nazad na ostale vesti