Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraEmail Print

MODEL ZAKONA O ZAŠTITI UZBUNJIVAČA JE FINALIZIRAN


Model zakona o zaštiti uzbunjivača je finaliziran i on će biti predat ministru pravde i državne uprave Nikoli Selakoviću, najavio je poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić, koji očekuje da Srbija tokom leta dobije zakon o uzbunjivačima.

Šabić je u izjavi Tanjugu rekao i da je položaj uzbunjivača u Srbiji nedopustivo loš i da "gotovo po pravilu ljudi koji progovore o nekom problemu, korupciji ili kriminalu, prolaze veoma loše".


Govoreći o položaju uzbunjivača u Srbiji, Šabić je rekao da su oni često izloženi različitim oblicima odmazde, najšireg spektra, od šikaniranja, mobinga, vređanja do disciplinskog pa čak i krivičnog progona ili gubitka posla.


"Ono što ovaj zakon treba da donese to je mehanizam koji će to isključiti i koji će ozbiljno zapretiti onima koji se uzbunjivačima svete, čak i krivičnim delom. Dakle, predvideli smo i krivično delo i zatvorsku kaznu za takvu situaciju", objasnio je Šabić.

Modelom zakona je, kako je dodao, predviđen i mehanizam, koji će onome ko želi da vodi postupak protiv uzbunjivača stvoriti obavezu da mora da dokaže da taj postupak nema nikakve veze sa onim dobrim što je uzbunjivač uradio, već eventualno sa nekim prekršajem koji je zaista učinio.

Šabić je istakao da su u predloženom modelu zakona dobro izabrani svi instrumenti iz uporednog prava vezani za zaštitu uzbunjivača.

U model zakona su, rekao je Šabić, ugrađene sve konstruktivne primedbe koje su proistekle iz javne rasprave, uključujući i neke dobre primedbe vrhunskih konsultanata iz inostranstva.

Kada model zakona bude predat Ministarstvu pravde, objasnio je Šabić, ta institucija će ga uobličiti u poslovničku formu koju utvrđuje Poslovnik vlade i pretvoriti ga u formalni predlog zakona, nakon čega će biti poslat u skupštinsku proceduru.

Izvor: