Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraEmail Print

VLADA AP VOJVODINE TRAŽI IZMENU PRAVILNIKA O USLOVIMA I NAČINU VOĐENJA RAČUNA ZA UPLATU JAVNIH PRIHODA I RASPORED SREDSTAVA SA TIH RAČUNA


Vlada Vojvodine predložila je Vladi Srbije da u budžetu pokrajine za ovu godinu nadomesti nedostatak prihoda koji će biti uzrokovan padom naplate poreza na dobit pravnih lica, saopštio je Biro za odnose s javnošću pri pokrajinskoj vladi.

Pokrajinska vlada usvojila je informaciju o ostvarenju javnih prihoda i primanja u pokrajini u periodu januar - mart ove godine i tim povodom donela zaključak u kojem se očekuje od republičke vlade da taj nedostatak nadomesti.

Na taj način će moći da bude ostvareno Ustavom zagarantovanih sedam odsto budžeta Vojvodine u odnosu na budžet Srbije, saopštila je pokrajinska vlada.

Republičkoj vladi je predloženo da nadležnom resornom ministarstvu naloži da, izmenom Pravilnika o uslovima i načinu vođenja računa za uplatu javnih prihoda i raspored sredstava sa tih računa, obezbedi evidenciju ostvarenja svih javnih prihoda na nivou opštine, grada, odnosno na nivou AP Vojvodine.

To se pre svega odnosi na prihode ostvarene od najizdašnije fiskalne forme, odnosno na ostvarenje prihoda na dodatu vrednost, navedeno je u saopštenju.

Pokrajinska vlada usvojila je i predlog žalbe Ustavnom sudu u vezi vršenja nadležnosti AP Vojvodine, utvđene Zakonom o utvrđivanju  nadležnosti pokrajine.

U postupku imenovanja direktora Pokrajinskog fonda za zdravstveno osiguranje, po konkursu objavljenom u Službenom glasniku Republike Srbije od 14. septembra 2012, Republički fond za zdravstveno osiguranje nije prihvatio predlog Vlade Vojvodine, već je konkurs poništio i imenovao vršioca dužnosti direktora tog pokrajinskog fonda, čime se onemogućava vršenje nadležnosti AP Vojvodine. Odgovarajućom odredbom u tom zakonu propisano je da direktora Pokrajinskog fonda za zdravstveno osiguranje imenuje Upravni odbor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje na predlog Vlade AP Vojvodine.

Na sednici pokrajinske vlade, utvrđen je i predlog odluke o završnom računu prošlogodišnjeg pokrajinskog budžeta i izveštaj o njegovom izvršenju.

Ostvareni budžet Vojvodine u 2012. godini iznosio je 69,5 milijardi dinara, navedeno je u saopštenju i precizirano da su budžetski prihodi iznosili 66,3 milijarde dinara, što je skoro 82 odsto od plana, a rashodi i izdaci budžeta 64,6 milijardi ili 77,9 procenata od planiranih sredstava.

Ustupljeni poreski prihodi ostvareni su u iznosu od 11,5 milijardi dinara ili nešto više od 104 odsto od planiranih sredstava dok su transferna sredstva ostvarena u iznosu od 40 milijardi dinara što je 57,51 odsto ukupno ostvarenog budžeta u 2012.

Posle obavljene revizije završnog računa pokrajinskog budžeta, revizor je dao pozitivno mišljenje na finansijske izveštaje.

Za sufinansiranje projekata namenjenih programima edukacije za preventivu u borbi protiv dijabetesa u pokrajini, iz budžetske rezerve izdvojeno je po 1,2 miliona dinara Sremskoj Mitrovici i Kikindi, dok će ostvarivanje tih programa u Zrenjaninu biti podržano iznosom od 1,5 miliona dinara, a 650.000 dinara za te namene biće usmereno Bačkoj Palanci.

Izvor: