Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraEmail Print

SINDIKAT PROSVETE PREDLAŽE IZMENE I DOPUNE ZAKONA O OSNOVAMA SISTEMA OBRAZOVANJA I VASPITANJA


Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) saopštila je da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nije uvažilo ni jedan od zahteva sindikata kojima bi se u izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja amortizovale teške posledice koje će izazvati veliki manjak učenika, ali da je u moru agencija predviđeno otvaranje još jedne - Agencije za obrazovanje i vaspitanje.

U tekstu pod nazivom "Oprosti im, Bože, ne znaju šta rade" USPRS ističe da će se školske 2013/14. godine u prvi razred srednje škole upisati  oko 7.000 učenika manje, a u prvi razred osnovne škole oko 1.500.

Sindikat navodi da u izmenama i dopunama Zakona nije prihvaćeno ograničavanje broja učenika u odeljenju na 25, što je u skladu sa evropskim standardima i Strategijom razvoja obrazovanja, kao ni obavezno srednje obrazovanje, što je takođe evropski standard, a zacrtano je i u Strategiji razvoja obrazovanja.

"Nije rešen status nastavnika sa nepunom normom časova, niti je zaustavljeno nepotrebno dalje zapošljavanje", navodi se u saopštenju USPRS i dodaje da nije ni odložena primena člana 155. Zakona o prelasku na finansiranje po učeniku za 2020. godinu.

"Ali, u moru agencija (trenutno ih ima 130), koje godišnje troše čitav budžet za prosvetu, i za koje su sve partije u predizbornoj kampanji obećavale da će ih pogasiti, u novom Predlogu Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, predviđeno je otvaranje još jedne - Agencije za obrazovanje i vaspitanje", ističu u Sindikatu.

U saopštenju se zaključuje da očigledno treba udomiti još "stručnih" partijskih kadrova o trošku prosvetnih radnika i dodaje da smisao izmena i dopuna Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja nije bio pokušaj da se reše nagomilani problemi u prosveti, već da se otvori još jedna agencija.

Izvor: RTV