Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O RADU: Sindikati istupaju iz pregovora o izmenama i dopunama Zakona o radu


Dve reprezentativne sindikalne centrale u Srbiji - Savez samostalnih sindikata Srbije i UGS "Nezavisnost" - odlučile su da istupe iz pregovora o izmenama i dopunama Zakona o radu.

Lideri tih sindikata, Ljubisav Orbović i Branislav Čanak, saopštili su na konferenciji za novinare da iz pregovora istupaju jer socijalni dijalog u zemlji više ne funkcioniše, jer su se umesto jedne verzije zakona pojavile četiri, a dobra volja reprezentativnih sindikata je izigrana.

Ključne izmene Zakona o radu zahteva Ministarstvo privrede - iako to nije u nadležnosti tog resora - bez bilo kakvog obrazloženja, predlažući drastične promene zakona na štetu zaposlenih, rekao je Čanak.

On se zapitao šta je to u dosadašnjem Zakonu o radu sprečavalo bolje poslovanje privrede, koji će konkretni rezultati proizaći na osnovu sada predloženih rešenja, i kojim će mehanizmima Vlada obezbediti primenu novog zakona, ako se ima i vidu da se i dosadašnji u praksi nije primenjivao.

Čanak je ukazao i na negativno ponašanje Unije poslodavaca Srbije koja ima samo jedan cilj - da se potpuno rastereti prava radnika.

"Ti ljudi nisu kompetentni, Ni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković ni njegova ekipa ne razumeju pola stvari o kojima se govori. Oni reaguju negativno apriori, čak i u slučajevima kojima im neki predlozi u korist", rekao je Čanak.

Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike u dosadašnjim pregovorima nije ponudilo jedinstven tekst radne verzije Nacrta izmena zakona o radu, rekao je Orbović i dodao da su svaki put pre sastanka Radne grupe, koja je o zakonu pregovarala, stizali novi zahtevi koje su predlagali Ministarstvo privrede i Ministarstvo finansija.

"Mi nismo više znali o kom tekstu izmena zakona se pregovara", rekao je Orbović.

Orbović i Čanak su najavili da je na Vladi Srbije da sada prva povuče potez, a ukoliko se to ne dogodi sindikati će se služiti svim zakonski raspoloživim sredstvima da ovakav Zakon o radu, koji ukida prava zaposlenih, ne bude usvojen.

Donošenje ovakvog zakona neće se reflektovati samo na zaposlene, već i na penzionere, ali i na one koji su partneri ove vlade u predloženim rešenjima - Američku privrednu komoru i Savet stranih investitora.

Lideri sindikata su poručili da ni njima neće biti prijatno ako se donese jedan ovakav zakon, jer se u njihovim državama takvi zakoni ne donose.

"Mi ćemo se pobrinuti da njihova javnost to sazna. Pobrinućemo se da preko američke štampe obavestimo javnost u SAD da je ono što je nemoguće u Americi, moguće u Srbiji, i to prema zahtevu američkih investitora", rekao je Čanak.

Lideri sidnikata su poručili da će u svojoj borbi obilato koristiti i institucije u Briselu, jer se u zemljama EU ovakav zakon ne donosi.

"Ako ne slušaju nas, pitaće ih neko iz Brisela zašto donose zakon koji će uskoro morati da menjaju zbog pridruživanja EU", rekao je Čanak.

Ministar privrede Saša Radulović izjavio je da, bez obzira na nezadovoljstvo sindikata, radno zakonodavstvo mora biti izmenjeno i usklađeno sa Evropskom unijom.

Radulović je novinarima, u pauzi javne rasprave o nacrtu novih zakona o privatizaciji i stečaju, rekao i da ne vidi nijedan razlog zašto bi neko izašao iz radne grupe, i dodajući da treba učestvovati u razgovorima.

Dve reprezentativne sindikalne centrale u Srbiji - Savez samostalnih sindikata Srbije i UGS "Nezavisnost" - odlučile su da istupe iz pregovora o izmenama i dopunama Zakona o radu jer, kako su istakli, socijalni dijalog u zemlji više ne funkcioniše i jer su se umesto jedne verzije zakona pojavile četiri.

"Ne znam šta mogu tu da komentarišem," rekao je Radulović i naglasio da se ne radi o radikalnim rešenjima, već samo o tome da zakon o radu bude na nivou zakona EU i pozitivne prakse u svetu.

On je odbacio tvrdnje sindikata da ih ignoriše i dodao da razume da im je tesko da prihvate izmene.

"Međutim moraćemo preko toga da pređemo i meni se čini da radnici mnogo bolje to razumeju od sindikalnih vođa", ocenio je Radulović.

On je ukazao i da je na stolu više alternativa zakonskih rešenja koje treba odabrati i da u ovom trenutku ne zna koje će biti usvojeno na kraju.

Radulović je rekao i da nije tačno da će novi zakon o radu dovesti do otpuštanja velikog broja radnika, kao i da će dovesti do smenjenja plata za četiri do osam odsto, jer kako tvrdi, zakon neće imati nikakav uticaj na to.

On je ponovio da je sadašnji zakon o radu izuzetno restriktivan i loš i da je jedan od krivaca zašto u Srbiji nema novih zapošljavanja.

Izvor: Tanjug, 21.11.2013.