Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ODBOR ZA FINANSIJE SKUPŠTINE RS USVOJIO PREDLOŽENI BUDŽET ZA 2013. GODINU


Ministar finansija i privrede u Vladi Republike Srbije Mlađan Dinkić ocenio je da je ostvariv planirani deficit u budžetu za 2013. godinu od 3,6 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Dinkić je na sednici Odbora za finansije Skupštine Srbije naveo da je potrebno da se u narednoj godini dvostruko smanji budžetski deficit i da se zaustavi rast javnog duga, i dodao da rashodi budžeta rastu zbog kamata na kredite.

Javni dug ćemo smanjiti prodajom javne svojine koja se neracionalno koristi i smanjićemo potrebu za zaduživanjem, istakao je ministar.

On je saopštio da će najkasnije do druge polovine 2013. godine biti završen registar broja zaposlenih u javnom sektoru kako bi se preciznije planirala sredstva za plate i strogo kontrolisao rast zaposlenih.

Prema njegovim rečima, napravljen je plan vraćanja polovine duga u iznosu od 26 milijardi dinara u zdravstvu, kao i za vraćanje značajnog dela dugova građevinarima i putarima, a novina je i uvođenje trogodišnjeg planiranja kapitalnih investicija.

Dinkić je saopštio da će transferi lokalnim samoupravama iznositi 35,3 milijarde dinara, pri čemu će opštine i gradovi dobiti i dodatne četiri milijarde dinara za održavanje regionalnih puteva.

Predstavnici Ministarstva finansija i privrede nisu prihvatili predlog Fiskalnog saveta i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da se ukinu transferi lokalnim samoupravama iz budžeta, naveo je ministar i uputio poziv Fiskalnom savetu da održi sastanak sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO).

Dinkić je istakao da je zadovoljan saradnjom sa Fiskalnim savetom, ali i naveo da se ne slaže sa njegovom ocenom da dugovi države neće moći da se vrate planiranom dinamikom.

Prema njegovoj oceni, prihvatljiv je predlog Fiskalnog saveta da se definišu kvartalni iznosi za rashode budžeta kao jedna od mera koja bi trebalo da omogući kontrolu u sprovođenju budžeta.

Ministar je naveo da je realno da rashodi budžeta u 2013. godini budu manji, kao i da se očekuje rast prihodne strane budžeta usled uvođenja poreske stope od 25 odsto za transakcije u "poreskim rajevima" i uvođenja "uslovne poreske amnestije".

Takođe, kako je istakao, promenjena je i struktura subvencija, tako da su subvencije za poljoprivredu veće za približno 8,5 milijardi dinara, pri čemu budžet za poljoprivredu iznosi 4,5 odsto ukupnog državnog budžeta.

Dinkić je saopštio i da su smanjene subvencije za privredu za 4,8 milijardi dinara, kao i budžetski krediti, dok su socijalna davanja uvećana za približno 8 milijardi dinara.

Odbor za finansije je nakon rasprave usvojio predloženi budžet za 2013. godinu.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 21.11.2012.