Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDSTAVLJENA DRUGA RADNA VERZIJA ZAKONA O POSREDOVANJU U REŠAVANJU SPOROVA: Za rešavanje putem posredovanja pogodni su imovinsko-pravni sporovi, porodični, radni, privredni, upravni, sporovi iz oblasti obrazovanja, zaštite životne sredine, sporovi nastali usled diskriminacije...


Državni sekretar Ministarstva pravde i državne uprave Vlade Republike Srbije Danilo Nikolić izjavio je da će građani i privredni subjekti u Srbiji svoje sporove ubuduće moći da rešavaju sporazumom koji će imati snagu izvršne isprave, umesto sudskim putem.

Nikolić je na predstavljanju druge radne verzije Zakona o posredovanju u rešavanju sporova (nekadašnji Zakon o medijaciji), objasnio da će se sporazum, umesto preko suda, ostvarivati uz pomoć licenciranih posrednika koje će imenovati resorno ministarstvo.

On je ukazao na to da će rešavanje sporova na ovaj način regulisati novi zakon o posredovanju u rešavanju sporova, o čijoj je radnoj verziji trenutno u toku javna rasprava, pri čemu se očekuje da taj dokument do decembra uđe u skupštinsku proceduru.

Državni sekretar je istakao da je ovaj vid alternativnog rešavanja sporova najlakši način da se sudovi rasterete posla.

Prema njegovoj oceni, postojeća zakonska rešenja iz Zakona o medijaciji iz 2005. godine nisu dala zadovoljavajuće rezultate, zbog čega se i pristupilo promenama.

Novine u zakonu, kako je objasnio, odnose se na to da više neće biti Kancelarije za medijaciju, već će biti osnovana Komora posrednika, pri čemu će Ministarstvo pravde i državne uprave voditi upisnik i izdavati sertifikate za posrednike.

On je naveo da će resorno ministarstvo odlučivati i o tarifi nagrada koje će pripadati posrednicima, s obzirom na to da je jedna od primedbi na dosadašnji rad medijatora bila upravo ta da oni uzimaju isuviše velike naknade.

Prema njegovim rečima, za rešavanje putem posredovanja pogodni su imovinsko-pravni sporovi, porodični, radni, privredni, upravni, sporovi iz oblasti obrazovanja, zaštite životne sredine, sporovi nastali usled diskriminacije, kao i mnogi drugi sporni odnosi.

Nikolić je ukazao na to da postupak posredovanja uvek inicira jedna strana, ali da je, s obzirom na to da je on baziran na načelu dobrovoljnosti, potrebno da se druga strana izjasni o tome da li ga prihvata.

Privrednici, stručna i šira javnost imali su mogućnost da na ovoj javnoj raspravi iznesu svoje primedbe i sugestije u vezi sa radnom verzijom ovog zakona.

Neposredan povod za njegovo donošenje jeste neophodnost da se postojeća normativna rešenja u oblasti posredovanja usaglase sa međunarodnim i evropskim standardima u toj oblasti.

Takođe, donošenje novog zakona je izraz potrebe za poboljšanjem i unapređivanjem postojećeg normativnog okvira posredovanja u rešavanju sporova.

Jedan od njegovih ciljeva jeste mogućnost da stranke u postupku dobrovoljno reše sporni odnos putem pregovaranja, čime se doprinosi rasterećenju sudova i ostvarivanju prava na pravično suđenje u razumnom roku.

Javnu raspravu, pored Ministarstva pravde i državne uprave, podržala je Svetska banka - Višedonatorski poverenički fond za podršku sektoru pravosuđa, kao i USAID kroz Projekat za za reformu pravosuđa i odgovornu vlast JRGA.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 21.10.2013.

<<< Nazad na ostale vesti