Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraU VOJVODINI NAJVIŠE STRANIH ULAGANJA


Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski rekao je danas da je, prema statistici, baš u Vojvodini 45 odsto svih stranih ulaganja u Srbiji i da je to još jedan dokaz da ta pokrajina u ekonomskom pogledu može mnogo da ponudi.

Proteklih dvanaest godina u Vojvodinu su stigle investicije vredne oko 6,5 milijardi evra, u oko 240 kompanija, u kojima je oko 65.000 zaposlenih, naveo je Bugarski u izjavi Tanjugu i ocenio da je to u uslovima ekonomske krize veoma značajno.

Pokrajinska administracija će, objasnio je on, nastaviti da različitim instrumentima poput pokrajinskih fondova, Razvojne banke, delovanja vladinih sekretarijata, pomaže, pre svega, lokalne samouprave u jačanju njihove konkurentnosti za privlačenje domaćih i stranih investicija.

"Podsticaćemo osnivanje Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj, usvajanje sistema '48 sati' koji omogućuje da administracija u tom roku rešava bitne probleme građana, odnosno da stvorimo jedan 'vojvođanski standard' lokalnih samouprava, u skladu sa standardima EU".

Prema mišljenju Bugarskog, interesovanje stranih investitora za ulaganje u Srbiju postoji, ali slika demokratski zrelog političkog sistema mora da bude "jasna i glasna", istovremeno upotrebljiva i za unutarnju i spoljnu upotrebu.

"Imamo investicioni ambijent, ali moramo buduće investitore da ubedimo u to da smo kredibilan partner koji zna šta hoće i u kom pravcu ide", naglasio je Bugarski.

Prema njegovom mišljenju, važno je voditi računa o političkoj stabilnosti i političkim porukama koje šaljemo iz zemlje, kako investitori ne bi bili zbunjeni "konceptualnim lutanjem" i "haosom poruka".

Podsećajući na zahteve iz Brisela prema Srbiji, pre svega one koji se odnose na dijalog sa Kosovom, reforme u mnogim oblastima, borbu protiv korupcije "ali opštu, a ne selektivnu", vladavinu prava i druge, Bugarski je istakao da su to zadaci oko kojih neće biti kompromisa i dodao da ćemo, "ukoliko budemo išli tim pravcem, imati više uspeha i u ekonomiji".

Za investiranje u našoj zemlji, prema njegovoj oceni, najveći problemi do sada su bili imidž, koji smo, kako smatra, u velikoj meri popravili, ali ne dovoljno, kao i "utisak o političkoj nestabilnosti kod nas".

Na popravljanju investicionog okvira u Srbiji mora se intenzivno raditi, smatra Bugarski podsećajući na primer Vojvodine, koja je, prema njegovoj oceni, "izuzetno konkurentna" za ulaganja, a ambijent znatno bolji nego što se smatra u javnosti.

Izvor: Tanjug