Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDSTAVLJEN PROJEKAT "PODRŠKA PRIMENI ZAKONA O SPORAZUMNOM FINANSIJSKOM RESTRUKTURIRANJU PRIVREDNIH DRUŠTAVA"


Projekat "Podrška primeni Zakona o sporazumnom finansijskom restrukturiranju privrednih društava" predstavljen u PKS. Postupak može značajno da doprinese rešenju problema prezaduženosti privrednih društava u Srbiji, ali se veoma malo koristi, rekao potpredsednik PKS Zdravko Jelušić

Privrednoj komori Srbije (PKS), kao institucionalnom posredniku u postupku sporazumnog finansijskog restrukturiranja, u proteklih godinu i po dana zahtevom za posredovanje obratilo se svega 17 privrednih društava, što je nezadovoljavajuće, rekao je Jelušić. Iako su nelikvidnost i neuredno plaćanje obaveza među najznačajnijim problemima u privredi Srbije, veoma je malo interesovanje za postupak sporazumnog finansijskog restrukturiranja.

Procenjuje da u Srbiji trenutno ima oko 19.000 privrednih društava u finansijskim teškoćama kojima bi sporazumno finansijsko restrukturiranje pomoglo da opstanu. Postupak sporazumnog finansijskog restrukturiranja olakšava finansijski položaj dužnika, omogućava mu da opstane i nastavi održivo da posluje, a samim tim i da servisira svoja dugovanja, čime se doprinosi ukupnom privrednom oporavku i razvoju.

Kako bi podstakla interesovanje potencijalnih učesnika i širu primenu postupka, PKS je pokrenula projekat "Podrška primeni Zakona o sporazumnom finansijskom restrukturiranju privrednih društava", čiji je značaj i potencijalne efekte prepoznala Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), dodao je potpredsednik PKS.

PKS će tokom naredne dve godine realizovati projekat u saradnji sa međunarodnim konzorcijumom koji čine Partneri Srbija, Advokatska kancelarija Andrić, EMA Global (SAD) i ADR Centar (Italija). Projekat je vredan 257.000 evra, od čega je 233.000 evra obezbedila EBRD, a ostalo čini nenovčano učešće PKS.

Predstavnica EBRD, Ketrin Bridž istakla je da je ta finansijska institucija odlučila da podrži projekat kako bi svim kompanijama, posebno malim i srednjim, olakšala pristup postupku sporazumnog finansijskog restrukturiranja, povećala njegovu vidljivost i razumevanje prednosti koje pruža, ali i osnažila institucionalne kapacitete učesnika u procesu, uključujući i PKS.

Projekat i sam postupak sporazumnog finansijskog restrukturiranja predstavili su članovi konzorcijuma - Blažo Nedić iz Partnera Srbija i Luka Andrić, iz advokatske kancelarije Andrić. U okviru projekta biće preduzete brojne aktivnosti na promociji postupka, boljoj informisanosti i edukaciji zainteresovanih strana, pre svega malih i srednjih privrednih društava, banaka, advokata, revizora, kao i na specijalističkoj obuci medijatora. Kroz analizu pravnog okvira biće utvrđene preporuke za unapređenje regulative i postojeće prakse.

Učesnici diskusije podržali su projekat i izrazili očekivanje da će dati pozitivne rezultate, podstaći interesovanje potencijalnih učesnika i širu primenu postupka, a time doprineti rešenju problema prezaduženosti srpske privrede.

Izvor: Vebsajt Privredne komore Srbije, 21.8.2013.