Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZA PRVIH ŠEST MESECI OVE GODINE NACIONALNI PROGRAM ZA USVAJANJE PRAVNIH TEKOVINA EVROPSKE UNIJE ISPUNJEN 85 ODSTO


Kancelarija za evropske integracije Vlade Republike Srbije saopštila je da je Vlada Srbije usvojila Izveštaj o sprovođenju Nacionalnog programa za usvajanje pravnih tekovina Evropske unije (NPAA) za period januar-jun 2013. godine.

Taj program je u celini, uzimajući u obzir unapred izvršene obaveze, ispunjen 85 odsto, odnosno od 131 propisa usvojeno je njih 111.

U pogledu utvrđivanja predloga zakona i usvajanja podzakonskih akata planiranih za prvo i drugo tromesečje 2013. godine, Vlada je bila na nivou uspešnosti od 69 odsto, s obzirom na to da je od planiranih 131 utvrdila, odnosno usvojila, 90 propisa.

Prema NPAA, za 2013. godinu planirano je usvajanje ukupno 65 zakona i 320 podzakonskih i drugih akata.

Planirano je da Vlada u prvom i drugom tromesečju 2013. godine utvrdi 21 predlog zakona predviđen ovim programom. Vlada je utvrdila 10 predloga zakona, koji su planirani za posmatrani izveštajni period, odnosno 48 odsto planiranih obaveza.

Uzimajući u obzir i unapred izvršene obaveze, Vlada je ukupno utvrdila 14 predloga zakona predviđenih NPAA. Narodna skupština je u istom periodu usvojila 10 zakona, čime je ispunila 71 odsto obaveza.

Vlada je za prvo i drugo tromesečje planirala donošenje 13 podzakonskih i drugih akata, a usvojena su četiri, što čini 31 odsto (uredbe, odluke, strategije, zaključci).

Ministarstva i posebne organizacije su planirale usvajanje 97 podzakonskih akata, koji se donose na tom nivou (pravilnici i naredbe), a usvojeno je 76, što čini 78 odsto uspešnosti.
Pored toga, usvojeno je ukupno 25 propisa koji su bila planirani za kasniji period.

Celokupan Izveštaj o sprovođenju NPAA za prvih šest meseci programa možete da preuzmete sa internet prezentacije Kancelarije za evropske integracije na sledećem linku http://www.seio.gov.rs/upload/documents/nacionalna_dokumenta/npaa/npaa_januar_jun_2013.pdf (ONLINE).

Izvor: Vebsajt Narodne skupštine Republike Srbije, 18.7.2013.