Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ODRŽANA JAVNA RASPRAVA POVODOM PREDLOGA I INICIJATIVE ZA OCENU USTAVNOSTI I ZAKONITOSTI STATUTA AP VOJVODINE


Pred Ustavnim sudom Srbije je održana javna rasprava povodom predloga i inicijative za ocenu ustavnosti i zakonitosti Statuta AP Vojvodine tokom koje su podnosioci inicijative ocenili da taj podzakonski akt pokušava da uredi i pitanja koja su u isključivoj nadležnosti Ustava i zakona, dok pokrajinske vlasti smatraju da Statut ne ugrožava ustavni poredak u Srbiji.

Na početku rasprave, predsednik US S Dragiša Slijepčević je rekao da su predmet rasprave "sporna ustavno pravna pitanja koja su konstatovana pred Ustavnim sudom".

Stav pokrajinske administacije je da Statut Vojvodine nije u suprotnosti sa Ustavom i da će javna rasprava to i pokazati, rekao je predsednik odbora za propise Skupštine AP Vojvidine Stevica Nazačić.

"Nadam se da će i eksperti dati takvo mišljenje. Takođe se nadam da će osporene odredbe ostati na snazi", rekao je Nazančić i napomenuo da odluku Ustavnog suda očekuje za mesec do dva.

Prema njegovim rečima, najznačajnije je da na snazi ostanu odredbe Statuta koje se tiču načina organizacije pokrajinske vlasti i odnosa između pokrajinskih organa.

"Važno je da Statut opstane kakav jeste, kao i prava koja građani mogu da ostvare kroz Autonomnu pokrajinu koja se posmatraju izvorno, a ne kao ustavna kategorija. To je veoma važno da opstane kao načela koja će jednom koristiti i drugim delovima naše zemlje da ostvare teritorijalnu autonomiju", rekao je Nazačić.

Statutom Vojvodine pokušava da se uredi ne samo ona materija koja je već preneta na Vojvodinu kao autonomnu pokrajinu nego i ona regulisana Ustavom, rekao profesor Kosta Čavoški osporavajući Statut u ime Demokratske stranke Srbije.

Podzakonski akt kakav je Statut ne može da ima konstitutivnno dejstvo već samo sprovedbeno ukazao je profesor i istakao da je njegovo donošenje pokušaj protivno Ustavu uredi čitav niz stvari koje imaju status ustavne materije, ili zakonske materije.

Tim osporenim aktom se, prema rečima Čavoškog, srpski narod podvodi pod nacionalnu zajednicu iako je on konstitutivni narod u Srbiji, a Vojvodini se daje predstavništvo u Briselu u okviru odredbi koje regulišu regionalnu saradnju.

On je kritikovao i ustanovljenje Vojvođanske akademije nauka ukazjujći da u svim državama postoji samo po jedna akademija izuzev Italije i Nemačke i to iz istorijskih razloga, dok je "srpska država uvek imala sam jednu akademiju".

Podnosiocima inicijative u Statutu je neustavno i to što se latinica određuje kao sprsko pismo, što se ustanovljava Savet nacionalnih zajednica u Skupštini Vojvodine kao drugi dom.

Nezakonitim Čavoški smatra krivično pravni imunitet pokrajinskog ombdusmana i njegovih zamenika, a za njega je neustavan i pokušaj ustanovljavanja prava veta na buduće promene Ustava Srbije.

Čavoški je ocenio da su sporne odbredbe i pokušaj da Statut postane, ako ne Ustav nego Osnovni zakon Vojvodine.

Predsednik Odbora za ustavnopravna pitanja Skupštine Srbije Vladimir Cvijan rekao je da je u ime Odbora dobio ovlašćenje da prenese stav da je "Statut Vojvodine potvrdio prethodni saziv Skupštine, ali da je u međuvremenu Ustavni sud ustanovio neustavnim preko 20 odredbi Zakona o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine".

"Shodno toj prethodnoj odluci Ustavnog suda, a one su konačne izvršne i opšte obavezujuće, Ustavni sud treba da donese svoju odlukuo Statutu neometan bilo kakvim političkim diskusijama", rekao je Cvijan.

Statut je, kako je napomenuo, nastavak Zakona o nadležnostima AP Vojvodine.

US S je sredinom prošle godine ocenio neustavnim dobar deo odredaba Zakona o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine. U sudu je tada objašnjeno da je to pitanje "prethodnica" ocenjivanja ustavnosti Statuta AP Vojvodine. 

Izvor: Tanjug, 21.5.2013.