Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraSPECIJALIZOVANA OBUKA MEDIJATORA ZA BORBU PROTIV DISKRIMINACIJE


Tanjug

Specijalizovanu obuku za medijatore, koji će potupati u slučajevima diskriminacije završila su 22 polaznika u 12 gradova Srbije, u okviru projekta "Partnerstvo za toleranciju i zaštitu od diskriminacije u Srbiji".

Cilj tog projekta je unapređenje sistema zaštite od diskriminacije u Srbiji i izgradnja društvene svesti kroz povećanje informisanosti građana o problemu.

"Specijalizovanu obuku prošlo je 22 medijatora, odnosno onih koji su završili osnovnu obuku na kojoj su stekli posebna znanja koja se odnose na posredovanje u slučajevima diskriminacije", rekla je Tanjugu pomoćnica poverenice za zaštitu ravnopravnosti Kosana Beker.

Ukazujući da je kancelarija Poverenice za zaštitu ravnopravnosti na projektu sarađivala sa organizacijom Partneri za demokratske promene Srbija i Centrom za alternativno rešavanje sukoba, Beker je istakla da je Zakon o zabrani diskriminacije propisao da to telo može da stranke u pojedinim slučajevima uputi na medijaciju

"Međutim, posredovanje ne radi kancelarija poverenice. Mi možemo samo da uputimo i predložimo da se određena situacija reši posredovanjem", rekla je Beker.

Ona je navela da podaci govore da su slučajevi diskriminacije do te mere specifični da mora da se uradi poseban model posredovanja

"Često je između diskriminisane osobe i onoga koji je diskriminator ograman raskorak u moći koju imaju tako da uobičajno posredovanje ne bi bila uvek pogodno rešenje", rekla je Beker i dodala da medijacija podrazumeva jednakost stranaka u postupku

Specijalizovana obuka za medijatore u slučajevima diskriminacije prva je takve vrste u Srbiji i regionu

Tokom specijalizovane obuke, 22 medijatora iz 12 gradova u Srbiji stekli su znanja i veštine za uspešnu primenu novog modela medijacije za slučajeve diskriminacije u okviru službe Poverenika.

Tokom obuke učesnicima je posebno ukazano na specifičnosti postupka posredovanja u slučajevima diskriminacije, koje uključuju poseban odnos moći između žrtve i učinioca, opasnosti od sekundarne viktimizacije, kao i značajnu ulogu medijatora tokom čitavog procesa.

Obuku su sprovodili eksperti Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, a učesnici koji su uspešno završili obuku biće upisani u spisak medijatora te institucije, radi pružanja usluga posredovanja.

Projekat "Partnerstvo za toleranciju i zaštitu od diskriminacije u Srbiji" ima za cilj unapređenje sistema zaštite od diskriminacije u Srbiji i podizanju kapaciteta organizacija civilnog društva, pružalaca pravne pomoći i drugih predstavnika marginalizovanih grupa da adekvatno reaguju u slučajevima diskriminacije.

<<< Nazad na ostale vesti