Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraSUDSKI VEŠTACI SVE TRAŽENIJI, A NAJVIŠE SE TRAŽE STRUČNJACI IZ EKONOMIJE, GRAĐEVINE I MEDICINE


Sudski veštaci sve su traženiji. Veštačenje po jednom predmetu je oko 97.000 dinara, a najviše se traže stručnjaci iz ekonomije, građevine i medicine.

Za deceniju i po broj sudskih veštaka u Srbiji uvećao se čak osam puta. Dok ih je 1996. bilo oko 700, danas, kada je okončan registar veštaka, ima ih 5.500. Od toga, samo u Beogradu blizu 3.000, pišu Večernje novosti.

Bez njih teško da može da se okonča bilo koji sudski postupak, a njihove usluge još su "poželjnije“ od pre tri meseca, kada je donet novi Zakon o parničnom postupku, pišu "Novosti".

Sada stranke mogu i mimo odluke suda da angažuju veštake i da njihove analize kao dokaz prilože uz tužbu, čime se ubrzava postupak.

Ako druga strana ima primedbe, sud može da angažuje drugog veštaka, ali i njemu je posao olakšan pošto već ima mišljenje kolege. U praksi se, kaže Miladin Knežević, direktor Udruženja sudskih veštaka Beograda, stvari ipak nisu ubrzale, jer postupak i dalje razvlače advokati.

U strukovnom udruženju, međutim, nisu zadovoljni ni zato što im država duguje oko 55 miliona dinara i što nije prošao njihov zahtev da i oni, kao izvršitelji, dobiju status službenih lica. Tako bi mogli da učestvuju u raspodeli budžetskog kolača, kao njihove kolege u Hrvatskoj.

"Za poslednjih 18 godina od države nismo dobili ni dinara. Kad god tražimo, u Ministarstvu pravde kažu da nema novca, a pravosuđe samo od sudskih taksi godišnje zaradi između pet i po i šest milijardi dinara", kaže Knežević.

Ubedljivo najviše je veštaka ekonomske struke i ujedno oni imaju najviše posla (samo u Beogradu ih je 291), zatim slede građevinci i arhitekte (331) i medicinari (255). Najmanje ih je u oblasti intelektualne svojine - jedan.

Inače, prema zvaničnom cenovniku, usluge veštačenja za jedan predmet prosečno staju 97.000 dinara. Najskuplji su troškovi veštačenja - 82.500, konsultantske usluge - 35.000, izlazak veštaka na teren - 14.000, i dolazak na glavni pretres - 12.000.

Sve ovo u parnici plaćaju stranke, koje naknadu moraju da uplate odmah u depozit suda. Ako su stranke siromašne, sudija može da odluči da obe strane podele troškove po pola ili da ceo iznos snosi pravosuđe.

B92, Večernje novosti

<<< Nazad na ostale vesti