Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraEmail Print

IZ AGRARNOG BUDŽETA OPREDELJENO 10,5 MILIJARDI DINARA PODSTICAJA ZA BILJNU PROIZVODNJU


Iz agrarnog budžeta opredeljeno je 10,5 milijardi dinara podsticaja za biljnu proizvodnju, na koje će pravo imati i proizvođači malina, kazao je državni sekretar Ministarstva poljoprivrede.

Mahmutović je pojasnio da je Vlade Srbije za te namene predvidela iznos od 6.000 dinara osnovnih podsticaja po hektaru, i dodatnih 6.000 dinara za regresirano gorivo, dodavši da je država prvi put opredelila sredstva za održavanje malinjaka.

On je dodao da će se proizvođačima malina regresirati 40 odsto troškova osiguranja i troškova skladištenja.

"Najznačajnija jeste investicija od 200 miliona dinara za podizanje novih višegodišnjih zasada, koje pored ostalih, mogu koristiti i proizvođači malina", objasnio je državni sekretar.

On je naglasio da će, pored toga, 500 miliona dinara biti opredeljeno za unapređenje primarne poljoprivredne proizvodnje, za koje malinari takođe mogu da konkurišu i dobiju bespovratna sredstva.

Ministar poljoprivrede Goran Knežević rekao je juče u Brusu, nakon sastanka sa malinarima, da će otkupnu cenu tog voća regulisati tržište, a da će ministarstvo pokušati da uspostavi saradnju između proizvođača i otkupljivača, kako bi se pronašlo najbolje moguće rešenje.

"Niti imamo otkupnu cenu, niti je nju moguće dati, jer to i ne treba da čini država, već tržište", rekao je Knežević.

Na sastanku s predstavnicima udruženja malinara, ministar Knežević je predstavio subvencije namenjene toj proizvodnji, podsetivši da je ove godine budžet za poljoprivredu uvećan za 40 odsto u odnosu na prošlu godinu.

"Malinari su se saglasili da je to malo, ali znaju kakvi su uslovi u državi i ambijent u kome živimo", naveo je ministar.

Izvor: Tanjug