Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

DO SADA NA FUNKCIJE VRAĆENO 500 SUDIJA


Na sudijske funkcije do sada je vraćeno 500 sudija, od 877 neizabranih koji su uložili prigovore, saopštila je danas zamenica predsednika Vrhovnog saveta sudstva (V S S) Mirjana Ivić na sednici skupštinskog Odbora za pravosuđe i državnu upravu.

Ivić je na sednici, predstavljajući izveštaj o radu V S S za 2012. godinu, koji je Odbor usvojio, rekla da u ovom momentu u srpskom pravosuđu radi 3.000 sudija.Sudije koje su vraćene na svoje funkcije raspoređene su u sudove u kojima su bili do momenta kada su im prestale funkcije, navela je Ivić

Odgovarajući na pitanja poslanika DS kada će biti gotovo kriterijumi za ocenjivanje rada sudija, Ivićeva je kazala da je te kriterijume trebalo da donese prvi sastav VSS, ali da to nije urađeno, kao i da su kriterijumi sada gotovi, ali da je njihova primena odložena na zahtev ministra pravde Nikole Selakovića, jer ne mogu da se primenjuju retroaktivno.

Odgovarajući na pitanja poslanika o izboru predsednika sudova, Ivićeva je kazala da postoji "strahovit" pritisak Društva sudija Srbije da se s tim sačeka dok se svi ne vrate na svoje funkcije i dok im time ne bude omogućeno da ravnopravno učestvuju u trci za predsednike sudova.

Poslanik SVM Laslo Varga je upitao koliki je broj nerešenih predmeta u ovom trenutku, navodeći da ih je 2008. godine bilo gotovo tri miliona, a Ivićeva je odgovorila da nema taj podatak u ovom trenutku, budući da tek sad pristižu izeštaji sudova.

"U Upravnom sudu, najvećem sudu, svaki sudija je opterećen sa 900 do 1.100 predmeta", navela je Ivićeva.

Branislav Stamenković iz Državnog veća tužilaca (DVT), čiji je izveštaj o radu za 2012. godinu takođe usvojen, kazao je da su pristigle 254 pritužbe na rad tužilaca i zamenika tužilaca, a da je za 34 ocenjeno da verovatno postoje osnovi za vođenje disciplinskog postupka.On je naveo da je procenat rešenosti predmeta u javnim tužilaštvima 100 odsto, s tim što je jedan broj predmeta nerešen kod drugih organa.

Stamenković je rekao da je pred DVT donošenje Etičkog kodeksa, koji je poslat na davanje mišljenja delegaciji EU u Srbiji, a koji će biti usvojen u kratkom roku, uz analizu preporuka.akođe, Stamenković je najavio da će biti donet Pravilnik o vrednovanju rada tužilaca i zamenika tužilaca, koji je jedan od ključnih dokumenata koji DVT treba da donese.

Izvor: Tanjug, 21.3.2013.