Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraEmail Print

NACRT ZAKONA O FINANSIRANJU VOJVODINE DO SREDINE OVE GODINE: Preispitivanje ustavnosti pojedinih odredaba Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina


Zamenik predsednika Odbora za evropske integracije u Skupštini Srbije Laslo Varga rekao je da se situacija nastala nakon odluke Ustavnog suda koji je osporio pojedine nadležnosti Vojvodine, može rešiti izmenom prethodnih formulacija i primenom drugih pravno-tehničkih rešenja kojima bi skoro sve nadležnosti bile vraćene.

Varga je rekao da je na tom sastanku govorio o teškoćama koje su nastupile nakon te prošlogodišnje odluke Ustavnog suda.

"Izneo sam kakve su posledice toga što je Ustavni sud stavio van snage 22 odredbe Zakona o nadležnostima Vojvodine i time ukinuo 34 nadležnosti pokrajine. Ta situacija može da se prevaziđe tako što će predstavnici republičke i pokrajinske vlade sesti za pregovarački sto. Obrazloženje odluke Ustavnog suda bi omogućilo da izmenom prethodnih formulacija i primenom drugih pravno-tehničkih rešenja skoro sve nadležnosti budu vraćene", rekao je Varga u intervjuu za "Mađar so".

"Važno je reći da između Zakona o nadležnostima Vojvodine i Zakona o nacionalnim savetima postoji jedna velika razlika: u slučaju vojvođanske autonomije zakon ne zabranjuje smanjivanje stečenih prava, dok u slučaju manjinskih prava Ustav Srbije to zabranjuje. Nije naodmet skrenuti pažnju na taj detalj", kazao je Varga.

Po pitanju Zakona o javnom informisanju i medijima koji je u pripremi, Varga je skrenuo pažnju na probleme, ukoliko prema konačnom predlogu zakona država ubuduće ne bi direktno mogla da podržava manjinske medije.

"Ne bi bilo dobro rešenje ni ako zakon ne bi omogućio funkcionisanje regionalnih elektronskih medija kojima su osnivači lokalne samouprave", smatra Varga.

Izvor: Tanjug, Mađar so