Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraEmail Print

SPOR SRBIJE I RATNIH VETERANA 15. MAJA PRED VELIKIM VEĆEM EVROPSKOG SUDA ZA LJUDSKA PRAVA U STRAZBURU


Spor oko isplate ratnih dnevnica između države Srbije i oko 8.500 ratnih vetarana iz Nišavskog okruga, koji su učestvovali u oružanim sukobima na Kosovu i Metohiji 1999. godine, naći će se 15. maja pred Velikim Većem Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, izjavio je pravni zastupnik veterana Srđan Aleksić.

Aleksić, koji je pravni zastupnik veterana u predmetu "Vučković i 29 drugih", podsetio je da 28. avgusta prošle godine sud u Strazburu doneo odluku u korist vojnih veterana i naložio Vladi Srbije da u roku od šest meseci od pravosnažnosti presude uredi način isplate dnevnica.

Država Srbija je, rekao je Aleksić na konferenciji za novinare, predala zahtev za reviziju postupka, što je sud odbio, ali je uvažio zahtev da se predmet spora iznese pred Veliko Veće.

Veterani su, naveo je on, svesni situacije u državi i žele da budu njeni partneri i da razgovaraju i o načinu isplate ratnih dnevnica.

Advokat veterana je objasnio da su učesnici rata iz Nišavskog okruga spremni da se sa državom dogovore, da ukoliko nema novca za isplatu dnevnica, on bude isplaćivan na rate, kroz obveznice, oslobađanjem od plaćanja poreza...

Aleksić je naveo i primer da su učesnicima ratnih sukoba 1999. godine iz Topličkog okruga isplaćene dnevnice od po 200.000 dinara.

On nije želeo da predviđa koliko bi Srbija morala da plati ukoliko Veliko Veće potvrdi prvostepenu presudu, ali je ipak naveo da je reč o više milijardi dinara i da sve zavisi od dogovora sa Vladom Srbije o načinu isplate dugovanja.

"Siguran sam da će Veliko Veće, a radi se o 17 sudija, potvrditi prvostepenu presudu i da će ona postati pravosnažna. Ako se presuda potvrdi, Vlada Srbije će biti dužna da za šest meseci od zaključenja spora sa podnosiocima predstavke sklopi sporazume o načinu isplate ratnih dnevnica", rekao je Aleksić.

Predsednik Udruženja "Srpski ratni veterani" Mile Milošević istakao je da je skupljeno oko 150.000 žalbenih zahteva za ratne dnevnice, da je oko 205.000 ljudi učestvovalo u ratu 1999. godine, a da je bilo i 50.000 dezertera od kojih su mnogi dobili ratne dnevnice.

Postupak ratnih veterana protiv države Srbije se vodi od 2004. godine u Nišu gde su pravni zastupnici veterana podneli tužbe pred svim redovnim sudovima u Srbiji, ali su ti tužbeni zahtevi odbijeni, nakon čega su se veterani obratili sudu u Strazburu.

Izvor: Tanjug